AKTUELNO

Saznajte kako se na brz i jednostavan način možete rešiti ovog neprijatnog bola.

Koleno predstavlja najveći zglob u našem telu. Bilo kakva povreda ili nelagodnost u kolenu, i oko njega, mogu biti posledica bilo istrošenosti hrskavice ili raznih vrsta trauma/ povreda.

Uzroci bola kolena

Neki uobičajeni uzroci bola kolena uključuju stanja kao što su: tendinitis, artritis i bursitis kolena.

Tendinitis (upala tetive) kolena

Tetive pričvršćuju mišiće za kosti. Tendinitis tetive kolena znači da su tetive kolena iritirane ili pod upalom.

Tendinitis možete doživeti kod bilo koje tetive kolena, uključujući i upalu tetive potkolenice, koja može uzrokovana preteranom fizičkom aktivnošću ili nepravilnim vežbanjem, i česta je među sportistima i ljudima koji su pod konstantnim naporima na poslu.

Simptomi tendinitisa uključuju:

• osetljivost na dodir • oticanje kolena • bol pri kretanju ili savijanju noge/kolena

Lečenje tendinitisa usmereno je na ublažavanje bolova i upala. Uobičajene opcije lečenja uključuju:

• mirovanje i odmaranje noge, poželjno u podignutom položaju • nanošenje toplih ili hladnih obloga tokom kratkog perioda, nekoliko puta dnevno • izvođenje laganih vežbi, kao i vežbi za poboljšanje pokretljivosti i snage

U težim slučajevima, vaš lekar može da preporuči pružanje privremene podrške putem steznika, a u najtežim slučajevima se može čak i preporučiti uklanjanje upaljenog tkiva operativnim zahvatom.

Foto: Unsplash

Artritis

Artritis kolena nastaje kada se hrskavica koja podržava vaš zglob kolena istroši.

Uobičajene vrste artritisa, kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis i lupus, mogu uzrokovati bol oko kolena i okolnih zglobova.

Artritis se uglavnom ublažava vežbanjem koje je propisao vaš lekar, ili preparatima protiv bolova.

Burzitis kolena

Burse su vrećice tečnosti u blizini vašeg kolena koje omekšavaju kontakt između kostiju, tetiva, mišića i kože. Kada se bursa upali, može prouzrokovati bol u kolenu, posebno kada hodate ili savijate nogu.

Lečenje se uglavnom fokusira na upravljanje simptomima, a stanje se postepeno poboljšava. Preparati protiv bolova i fizikalna terapija mogu biti korisni.

Često je potrebna hirurška intervencija radi uklanjanja burse, ali lekari obično uzimaju u obzir operaciju samo ako je stanje teško, ili ako pacijent ne reaguje na uobičajene tretmane.

Foto: Unsplash

Saniranje bola u kolenu Mnogi uzroci bola u kolenu mogu se sprečiti pravilnim istezanjem pre vežbanja i sprečavanjem prekomerne napetosti ili nepravilnog načina vežbanja tokom fizičke aktivnosti. Druge uzroke bola u kolenu poput artritisa ili bursitisa kolena nije tako lako sprečiti. Vaš lekar vam može dati preporuke za ublažavanje simptoma bola u kolenu i sprečavanje daljih povreda.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć? Postoje uzroci bolova u kolenu, posebno ako se takav bol proteže i na ostatak noge, za koje je potrebna hitna lekarska intervencija. Osećaj ukočenosti ili jakog, parališućeg bola u jednoj nozi jedan je od simptoma moždanog udara. Pored toga, konstantna bol ili osetljivost na dodir noge/kolena mogu ukazivati na stvaranje ugruška, posebno ako se oteklina ne smanji podizanjem noge.

Ako imate neki od ovih simptoma, odmah potražite lekarsku pomoć! Ukoliko želite da se rešite bola u kolenu putem potpuno prirodnih preparata, rešenje za vas je Exedol sprej. Lokalna primena novog spreja Exedol®, prema vodećim svetskim preporukama, ublažava najčešča bolna stanja.

Exedol® sprej ispoljava lokalno analgetsko i antiinflamatorno dejstvo. Na mestu nanošenja, pojačava cirkulaciju u tretiranom području, što dovodi do povećanja lokalnog protoka krvi izazivajući prijatan osećaj hlađenja a zatim zagrevanja.

Foto: Promo/Abela Pharm

Exedol® sprej pomaže u ublažavanju bola tako što se impulsi bola ne prenose do mozga.

U kojim stanjima se preporučuje Exedol® sprej:

• kod reumatskih bolova i bolova u zglobovima (artritis) • bolova u leđima, vratu, ramenima • periferne neuropatije (dijabetičari, alkoholičari, pacijenti na hemioterapiji, pacijenti nakon hirurških intervencija)

Kako se koristi Exedol® sprej?

Exedol® sprej se koristi 2-4 puta dnevno. Na taj način omogućava prolongirano dejstvo u terapiji bola i nakon prestanka primene.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'