AKTUELNO

Saznajte kako da na brz i zdrav način pomognete vašem ljubimcu.

Postoji mnogo razloga zbog kojih vaš pas oseća bolove u zglobovima, neki od njih su: starenje, gojaznost, povrede, bakterije, ili jednostavno problemi sa zglobovima nasleđeni od roditelja. Složićemo se sigurno oko jedne stvari: koji god da je razlog, niko od nas ne voli da vidi svog ljubimca kako pati.

Zato ćemo se u nastavku teksta potruditi da bliže objasnimo na koji način sve možete pomoći svom najboljem krznenom prijatelju.

ŠTA KAŽU ISTRAŽIVANJA?

Istraživanja su pokazala da artritisi kod pasa zapravo nisu retka pojava. Dok su veće rase pasa češće pogođene, istraživanja su takođe pokazala da 20% svih pasa tokom života zapravo ima problem sa zglobovima i neku vrstu artritisa1.

I zaista, veterinari potvrđuju da su to jedni od najčešćih hroničnih bolova koje tretiraju kod pasa.

Foto: Unsplash

ZAŠTO IH BOLE ZGLOBOVI ?

Bol u zglobovima kod pasa može biti uzrokovan razvojnim ili degenerativnim problemima. Problemi koji se tiču razvoja povezani su sa naslednim predispozicijama, od kojih su dva najčešća simptoma – displazija kuka i lakta.

Dok su degenerativni problemi oni koji su se razvili tokom vremena i obično je starost glavni „krivac“ u ovoj priči. Stariji psi mogu razviti osteoartritis koji je rezultat višegodišnjeg „habanja“ i upotrebe zglobova i ligamenata.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884849/

Kao što smo napomenuli, određene rase pasa imaju predispoziciju za probleme sa zglobovima. Veliki psi koji nose veliku težinu na svojim zglobovima jednostavno imaju povećane šanse da imaju razvojne ili degerativne probleme kao i mladi psi velikih rasa: rani, brzi rast jedinke i naglo povećanje telesne mase, kao i prekomerna i neizbalansirana ishrana (previše kalorija, vitamina, minerala i proteina).

KOJI SU SIMPTOMI ARTRITISA KOD PASA?

Simptomi artritisa se najčešće pojavljuju postepeno i uključuju:

• teškoće prilikom ležanja, stajanja, sedenja
• sporost prilikom ustajanja
• poteškoće prilikom penjaja uz stepenice
• nezainteresovanost za trčanje i skakanje
• smanjena aktivnost ili nezainteresovanost za svakodnevne aktivnosti
• šepanje
• oticanje ili ukočenost zglobova

KAKO VI MOŽETE DA IM POMOGNETE?

Ukoliko primetite neke od simptoma, a oni se ne povuku za nekoliko dana, vreme je za posetu veterinaru. Veterinar će obaviti fizički pregled, ali će napraviti sigurno i rendgenske snimke, kako bi imao potpunu sliku. Što se ranije počne sa lečenjem, to će situacija biti bolja po vašeg psa.

Način na koji će pas biti lečen i kakvu će terapiju za njega veterinar izabrati zavisi od uzroka bola i ozbiljnosti samog stanja.

Određeni problemi sa zglobovima mogu zahtevati operaciju, dok neki problemi mogu biti lečeni promenama u načinu života, suplementima i lekovima.

Foto: Unsplash

NEHIRURŠKO LEČENJE MOŽE DA PODRAZUMEVA:

• Vođenje računa o kilaži: Ukoliko vaš pas ima previše kilograma, vraćanje na odgovarajuću kilažu može da smanji opterećenje zglobova kao i upalu.

• Fizička aktivnost : Veća mišićna masa i veća snaga mišića štite zglobove psa. To se može postići kroz redovnu blagu fizičku aktivnost kao i kroz fizikalnu terapiju.

• Hrana i suplementi: Mnoge namirnice i dodaci ishrani mogu sadržati sastojke koji mogu poboljšati zdravlje zglobova kod pasa. Najpoznatije su glukozamin i hondroitin. Vetjoint je dodatak ishrani na bazi bioaktivnih jedinjenja glukozamina, hondroitina i mangana, specijalno formulisan za pse sa problemima u kretanju.

Pomaže u ublažavanju zapaljenja i bolova u zglobovima, olakšava proces oporavka posle operacije. Pomaže u proizvodnji hrskavice u telu, i štiti postojeće hrskavice i ligamente od oštećenja.

Vetjoint sadrži u sebi poseban oblik hondroitina koji ima klinički dokazanu veću bioraspoloživost, veći protivzapaljenski efekat i biološku aktivnost od životinjskog.

Hondroitin u Vetjointu je napravljen jedinstvenom i patentiranom bakterijskom fermentacijom, bez mogućnosti kontaminacije raznim nečistoćama koje mogu izazvati alergije i imunološke probleme kod pasa. Manji molekul, veća resorpcija, biološka aktivnost, protivzapaljenski efekat, nego životinjski omogućuje i niže doze i manje opterećenje digestivnog trakta.

ŠTA OVO SVE ZNAČI ZA VAŠEG PSA?

Brže se resorbuje i lakše dospeva do mesta delovanja. Efikasnije smanjuje upalu i brže dovodi do poboljšanja i ublažavanja simptoma artritisa. Istovremeno sa manjom dozom, ali većom aktivnošću ne opterećuje želudac i creva vašeg psa.

Foto: Promo/Abela Pharm

Lekovi: Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (Karprofen, Rimadil, Etodolak), kao i glukokortikoidi (kao što je Prednizon) pružaju olakšanje od bolova u zglobovima i upala. Određeni analgetici ili sredstva za ublažavanje bolova se takođe mogu koristiti. Oni imaju svoje dobre osobine, ali isto tako se često javljaju i neželjena dejstva.

Pink.rs

#Pas

#Životinja

'