AKTUELNO

Saznajte kako se u nekim slučajevima na prirodan način možete rešiti urinarne infekcije.

Verovatno se skoro svako od vas u životu barem jednom susreo sa urinarnom infekcijom, i osetio kako njeni simptomi znaju da budu vrlo neprijatni. Urinarne infekcije se razvijaju kada bakterije prodiru u urinarni trakt i umnožavaju se. Određeni sojevi bakterija mogu izazvati urinarne infekcije, koje mogu varirati od blagih do teških. Stepen ozbiljnosti urinarne infekcije zavisi od više faktora, uključujući: imuni sistem, vrstu bakterija koje su izazvale infekciju, lokalitet gde se u okviru urinarnog trakta dešava infekcija. Infekcije mogu uticati na jednu ili više oblasti unutar urinarnog trakta (uretru, bešiku, mokraćne kanale, bubrege).

Foto: Pixabay.com

Urinarne infekcije su druga najčešća vrsta infekcije1  koja se javlja u ljudskom organizmu. Češće se javljaju kod žena, a u značajnom broju i kod muškaraca.

Razlog češćeg javljanja urinarnih infekcija kod žena je pretežno anatomski: žene imaju kraću uretru, tako da bakterije lakše ulaze u mokraćnu bešiku. Nacionalni institut za dijabetes i digestivne i bubrežne bolesti2  je procenio da će 40 do 60 % žena imati barem jednu urinarnu infekciju u svom životu.

Infekcije urinarnog trakta kod muškaraca su često povezane sa povećanom prostatom (benigna hipertrofija prostate) koja blokira protok urina. To omogućava bakterijama lakše zauzimanje urinarnog trakta.

Simptomi urinarne infekcije su obično bol u donjem delu stomaka, bolno i učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, izostanak mokrenja, zamućen urin i druge.

Foto: Pixabay.com

U skoro 90% slučajeva, bakterija Escherichia coli je uzrok urinarnih infekcija. E. coli se obično nalazi unutar creva, odakle putem otvora prelazi u urinarni trakt i izaziva infekciju.

Seks takođe može izazvati urinarnu infekciju, i to češće kod žena, iz razloga što seks može premestiti bakterije iz analnog područja u blizinu otvora uretre. Žene mogu smanjiti rizik od infekcije čišćenjem genitalnog područja pre bilo kakve seksualne aktivnosti i mokrenjem nakon toga. Rizik od urinarne infekcije je veći kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Zašto antibiotici ponekad “ne rade” kod urinarnih infekcija?

Većina urinarnih infekcija nije ozbiljna. Ali ako se ne leči, infekcija se može proširiti do bubrega i krvotoka, i postati opasna po život. Infekcije bubrega mogu dovesti do oštećenja bubrega.

Mnogi lekari propisuju antibiotik radi saniranja urinarne infekcije i simptomi počnu nestajati u roku od dva do tri dana nakon početka terapije. Terapija antibioticima predstavlja standardni tretman lečenja urinarnih infekcija, ali stručnjaci primećuju da bakterije otporne na antibiotike smanjuju efikasnost nekih antibiotika u lečenju urinarnih infekcija.

Upotreba antibiotika može narušiti i ravnotežu crevne mikroflore, koja je važna za imunitet celog organizma, a koji paradoksalno biva narušen baš zbog primene antibiotika (posebno ako se paraleno ne uzimaju i odgovarajuće probiotske kulture).

Kada antibiotski lekovi ne zaustave bakterije koje izazivaju infekciju, bakterije nastavljaju da se razmnožavaju.

Preterana upotreba ili zloupotreba antibiotika je često razlog za rezistenciju na antibiotike. Ovo se može desiti u slučaju kada se isti antibiotik prepisuje iznova i iznova za urinarne infekcije. Zbog ovog rizika, stručnjaci traže načine za lečenje urinarnih infekcija bez primene antibiotika.

Pojedina istraživanja pokazuju da se urinarne infekcije u dosta slučajeva mogu tretirati bez tradicionalnih antibiotika putem drugih, prirodnih supstanci, koje sprečavaju vezivanje bakterija za ćelije urinarnog trakta.

Foto: Promo.

Jedan od takvih potpuno prirodnih preparata koji se koristi za saniranje i prevenciju urinarnih infekcija je upravo Naturoplex®.

Naturoplex® ima antibakterijsko, antiinflamatorno i analgetičko dejstvo kod pojave urinarnih infekcija. Mehanizam delovanja Naturoplexa® je takav da se aktivna jedinjenja vezuju za receptore na površini bakterije, i na taj način onemogućavaju njeno vezivanje za zidove mokraćnih puteva i olakšavaju izbacivanje, čime se smanjuje mogućnost razvoja infekcija i ponovna pojava infekcije!

Naturoplex® takođe pomaže u izbacivanju tečnosti iz organizma, čime se skraćuje vreme zadržavanja urina u mokraćnoj bešici, što inače predstavlja jedan od uzroka infekcija. Utiče na jači imunitet sluzokože urinarnog trakta – stimuliše makrofage, odbrambene ćelije sluzokože mokraćnih puteva.

Za vreme urinarne infekcije poslušajte i sledeće savete:

1. Konzumirajte brusnicu

Foto: Pixabay.com

Brusnica sadrži supstance (proantocijanidine i d-manozu) koje sprečavaju bakterije da se vežu za zidove urinarnog trakta. Pomoći će u prevenciji urinarnih infekcija u bilo kom obliku- sok, sušena brusnica, čaj ili još komfornija za primenu u okviru suplementa Naturoplex® brusnica.

Foto: Pixabay.com

2. Pijte puno vode

Iako mokrenje može biti bolno kada imate urinarnu infekciju, važno je piti što više tečnosti, posebno vode. Što više pijete, više ćete mokriti. Uriniranje pomaže ispiranje štetnih bakterija iz urinarnog trakta.

3. Mokrite kad god je potrebno

Zadržavanje urina ili ignorisanje poriva za mokrenjem može izazvati da se bakterije razmnožavaju u urinarnom traktu. Potrudite se da uvek mokrite kada osetite potrebu.

Foto: Unsplash

4. Uzimajte probiotike

Probiotici promovišu zdravu probavu i imunitet. Oni takođe mogu biti efikasni u lečenju i prevenciji urinarnih infekcija. Za vreme urinarne infkecije loše bakterije zamenjuju dobre bakterije u vagini, posebno one iz grupe koja se zove Lactobacillus. Probiotici mogu da obnove dobre bakterije i mogu smanjiti ponavljanje urinarnih infekcija.

5. Povećajte unos vitamina C

Povećanje unosa vitamina C može pomoći u sprečavanju urinarnih infekcija. Vitamin C jača imunološki sistem i može pomoći u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija zakišeljavanjem urina.

Više o urinarnim infekcijama i kako ih najlakše rešiti i sprečiti, pročitajte više OVDE.

1 https://medlineplus.gov/urinarytractinfections.html,2 https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults/definition-facts

#Stomak

'