AKTUELNO

Ovo uglavnom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali dugoročno može da ostavi određene posledice na rad jetre, srca, bubrega, u trudnoći može da dovede do preeklampsije, a pogoršava i simptome predmestrualnog sindroma.

Zadržavanje vode ili zadržavanje tečnosti u organizmu je prekomerna akumulacija tečnosti u krvnim sudovima, tkivima ili telesnim šupljinama.

Ishrana

Ishrana koja podrazumeva unos velikih količina soli i prerađene hrane sasvim izvesno će vam napraviti problem sa viškom kilograma, ali i sa zadržavanjem viška tečnosti. Zbog toga bi trebalo da ograničite unos soli i pokušate da eksperimentišete sa začinima koji će hrani dati bolji ukus iako će biti manje slana nego što ste navikli.

Hormoni

Tokom menopauze i perimenopauze, mnoge žene pate od zadržavanja viška vode u organizmu i oticanja koje se javlja kao posledica. Hormoni estrogen i progesteron imaju značajnu ulogu u tome, pa zadržavanje tečnosti može biti izazvano visokim nivoom estrogena ili niskim nivoom progesterona u krvi. Ako zadržavate vodu, postarajte se da se hranite zdravije, ali uradite i alergo-testove i proverite nivo hormona u krvi.

Način života

Ako veći deo vremena provodite sedeći ili stojeći, tkiva mogu početi da zadržavaju vodu, tako da bi trebalo da uradite sve što možete da popravite cirkulaciju. Ako niste fizički aktivni, za početak počnite da šetate više, lift zamenite stepenicama, a onda postepeno možete početi i aktivnije da vežbate.

#Voda

#Zdravlje

'