AKTUELNO

Pojedine grupacije podpomognute delom opozicionih stranaka žele da izazovu haos u Srbiji. Posle raznih pokušaja sada na sve načine pokušavaju da proguraju priču da se broj ubistava u Srbiji povećao.

Prema zvaničnoj statistici, broj ubistava je smanjen od kada su sa vlasti otišle stranke DOS-a.

Poređenja radi, broj ubistava u 2017. godini bio je 76, a dok je 2001. godine bio iznad 215 ubijenih.

A prema mapi ubistava koju su uradili eksperti iz The Igarapé Instituta, distribucija nasilja i ubistava je nepravilno raspoređena po svetu. Najgora je situacija u Latinskoj Americi, Karibima i Africi. Dok je u Evropi i celom zapadnom svetu najbolja.

Najgora je situacija u Hondurasu sa 85.5 ubistava na 100.000 ljudi. Venecuela je druga sa 53.7.

Naša Srbija ima 1.2 ubistava na 100.000 stanovnika i to je najmanje ubistava u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije sem Slovenije. Od zemalja u okruženju Hrvatska ima takođe 1,2, Crna Gora 2.7, Bosna 1,3, Makedonija 1.4, Albanija 5, a Mađarska 1.3

Island je najbolji u Evropi sa 0.3.

Broj ubistava van Evrope je veći. Tako je u Rusiji već vrlo visokih 9.2, u Iraku 8, Moldaviji 65.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Prokuplju, na pitanje novinara kako komentariše optužbe od strane Krika i N1 da se u poslednje vreme dogodilo najviše ubistava u Srbiji rekao:

Neki pokušavaju u Srbiji da nam objasne kako imamo mafijašku državu sa najviše ubistava u istoriji. Meni je žao što neki ljudi od svoje mržnje ne mogu da vide od drveta šumu, što ne mogu da sagledaju činjenice, a činjenice su da je 2001, kada smo, po njima, imali idealnu vlast i zemlju na najboljem putu, u Srbiji izvršeno 215 krivičnih dela ubistva, što je za nas veliki broj"

Srbija ima jedan od najnižih procenata ubistava na godišnjem nivou u Evropi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić precizirajući da je u 2017. ubijeno 76 ljudi, što je tri puta manje nego 2001. godine.

Ističe da su to zvanični podaci i dodaje da je u Londonu, ne širem delu, već u samom gradu, samo od uboda nožem ubijeno oko 80 ljudi, što je više nego ukupan broj ubijenih u Srbiji.

On je naglasio da je cilj da se u Srbiji broj ubijenih još smanji.

#Aleksandar Vučić

#Srbija

#Ubistvo

'