AKTUELNO

Ministarstvo unutrašnjih poslova je danas, povodom tvrdnji pojedinih medija da spisak kriminalnih ubistava u Srbiji postaje sve duži, saopštilo da je prošle godine u Srbiji bilo 76 krivičnih dela ubistava, što je, kako su istakli, najmanji broj u poslednjih skoro 30 godina.

Oni navode da u Srbiji ima mnogo manje ubistava u odnosu na mnoge razvijenije zemlje Evrope, a da je procenat njihovog rasvetljavanja u prethodnom periodu bio iznad 80 odsto.

Poređenja radi, broj tih krivičnih dela u Srbiji se od 2000. do 2012. godine kretao između 120 i 215, pa je tako recimo 2000. godine bilo 212 dela, sledeće godine 215, a 2009. su zabeležena 142 krivična dela ubistva, ističe se u saopštenju.

Kada je reč o ubistvima koja su posledica kriminalnih obračuna, ocenjuju da su istrage veoma složene i da ih nije moguće završiti za nedelju dana, ali ističu da policija intenzivno radi na svim tim slučajevima.

Kako se dodaje, dokaz "predanog, požrtvovanog i nekad dugogodišnjeg rada" je i to što je u prethodne četiri godine rešeno više od 10 ubistava iz ranijeg perioda, od kojih su neka počinjena i pre skoro 20 godina.

Građani Srbije mogu da se osećaju daleko bezbednije neko pre deset i više godina kada je broj ubistava u Srbiji bio i do tri puta veći nego prošle godine, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još: Posebni kolektivni ugovori produženi za još godinu dana

#2017.

#MUP Republike Srbije

#Ubistvo

'