AKTUELNO

Hrvati žele da izazovu reakcije u Srbiji koje bi okrenuli u svoju korist, zbog toga naši državnici moraju da budu mudri, kažu gosti Novog jutra.

Napad na goste kafića koji su u mestu Uzdolje kod Knina gledali utakmicu Jang bojsa i Crvene zvezde ovih dana je tema broj jedan u regionu. Na ovo su reagovale hrvatske vlasti koje su ovaj napad okvalifikovale kao krivično delo izazivanje nereda.

Međutim, reakcija predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na ovaj slučaj bila je popirlično distancirana. Ona je izjavila da osuđuje svaki vid nasilja i da nema konkretnu reakciju na slučaj, jer nije imala uvid u policijski izveštaj.

Ovo nije jedini napad na Srbe u poslednje vreme. U utorak je pretučen srpski povratnik iz okoline Rijeke. Kako mediji prenose, 70-godišnji povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno, a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba, od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susedne zgrade. Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vređanje na nacionalnoj osnovi.

Da ove napade ne treba shvatati zdravo za gotovo mišljenja je i reditelj Ljubiša Ristić. On je gostujući u Novom jutru rekao da je na sve ovo važna reakcija države Srbije koja, po njegovoj oceni, treba da bude stabilna. Risitć je takođe podstio da je trenutno u Hrvatskoj dosta burno, uzimajući u obzir da je u toku predizborna kampanja.

- Tamo je uveliko predizborna kampanja, pitanje je hoće li predsdnica da zadrži mandant. Za nas je važno da smo strpljivi i da ne dozvolimo neprimerenu retoriku. Srbija je u situaciji da nosi teško breme odgovornosti i prema Hrvatskoj, Makedoniji i svima okolo, najpre zbog situacije sa Kosovom – rekao je Ristić.

Kako je ocenio, takvi napadi se ne dešavaju slučajno.

- Plenković je rekao da ima neodgovornih pojedinaca i kriminalnih tipova. To nije tako, ta stvar je organizvana. Izazvaće reakcije odavde koje njima trebaju – dodaje Ristić, ističući da je gotovo siguran da se ništa ne dešava slučajno.

Ristiće je podsetio i na akciju “Oluja” dodavši da i danas ova akcija podseća na odnos Hrvatske prema Srbiji.

- Mi moramo da se držimo na distanci od svega i da nam pitanje Kosova bude prioritet – smatra Ristić.

Prof.dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti kaže da sve što se dešava u Hrvatskoj je rezultat klime koja tamo decenijama vlada.

- To je ozbiljno trovanje društva u Hrvatskoj, protiv srpskog naroda. Mi moramo da raščlanimo i da zaštitimo kao država, kao svoje sunarodnike. Vidimo da je u Uzdolju, gde se gledala utakmica, došao čovek u izvidnicu, a onda su došli maskirani napadači. Razbijaju kafić, prisutnima nanose lakše telesne povrede, njihov cilj je bio zastrašivanje – kažao je Dragišić.

Kako kaže, ne treba zanemariti činjenicu da se sve dešavalo u mestu gde su i pre rata, i sada živeli Srbi.

- Znali su da je to važna utakmica, znali su da će Srbi da prate Zvezdu. Znali su da ovim incidentom mogu da privuku pažnju. Imate incidente koji se dešavaju po istom scenariju na raznim lokacijama – ocenjuje Dragišić.

Kako kaže, sledeći korak, nakon napada, je rekacija države Srbije na nasilje.

- U svkoj zemlji koja ima veze sa fašizmom, dešavaju se ovakve stvari – ističe on.

#Hrvatska

#Srbija

'