AKTUELNO

Lokacije za izgradnju 20.295 jeftinih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju, već su odredjene, a njihova gradnja mogla bi da počne u prvoj polovini 2018. godine.

Ovi kvadrati će moći da se kupe na kredit, za koje će biti potrebno 10 odsto učešća. Namenjeni su za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti.

U gradu Beogradu ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti Republike Srbije su 14.209 stambenih jedinica, a u prestonici je određeno pet lokacija za izgradnju jeftinih stanova.

To su: Čukarica-Makiško polje, Novi Beograd-Blok 71 A, Palilula-Banja Ovča, Palilula-Borča i Surčin-Surčinsko polje, kažu u ministarstvu građevinarstva.

Jedina lokacija koja bi mogla da bude pripremljena za izgradnju u prvoj polovini 2018. godine jeste lokacija na opštini Palilula-Banja Ovča s obzirom na to da bi plan detaljne regulacije mogao da bude donet u kratkom roku.

Na navedenoj lokaciji rešeni su imovinsko-pravni odnosi tako da bi jedini trošak predstavljalo komunalno opremanje lokacije. Gradnja na ovoj lokaciji zadovoljila bi potrebe izgradnje oko 2.000 stanova što bi predstavljalo prvu fazu realizacije ovog projekta u gradu Beogradu. Precizniji broj stanova biće utvrđen kada se sagledaju potrebne strukture stanova.

Kada je reč o Novom Sadu, ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti Republike Srbije su 1.810 stambenih jedinica.

Predložene lokacije za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti su: Sajlovo, Jugovićevo, Paragovo i Mišeluk 2. Za ove četiri predložene lokacije postoji planski osnov šireg područja, koji može da bude stečen u prvoj polovini iduce godine. Sve su lokacije delimično komunalno opremljene, pa će biti potrebno još novca da to bude kompletno. Ipak, sa izgradnjom može da se počne u drugoj polovini iduce godine i to na jednoj ili više lokacija.

U Nišu ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti su 1.985 stambenih jedinica. Predložene lokacije su: Kasarna Knjaz Mihajlo-lokacija Adria. Dobijena je, međutim, informacija da se na tom lokalitetu nalazi i arheološko nalazište, što bi usporilo ili onemogućilo izgradnju. Zatraženo je naknadno dostavljanje podataka.

Kada je reč o Kragujevcu, u tom gradu stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti Republike Srbije su 533 stambenih jedinica. Predložena je lokacija Naselje Denino brdo i to je jedina lokacija, a na njoj je moguće izgraditi 80.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Ukupne stambene potrebe pripadnika snaga bezbednosti u Kraljevu su 940 stambenih jedinica, a za to grad nudi samo jedan prostor, a to je tzv. "Voćareve livade" u naselju Ribnica. On se sastoji od tri lokacije na tri katastarske parcele na kojima je predvidena gradnja kolektivnog stanovanja. Na toj jedinoj lokaciji moguća je izgradnja 110.342 kvadrata.

U Vranju je predloženo šest lokacija i to u Donjem Asambariru i Viktor Bubnju, a potreba je za 818 stanova. Prema stepenu opremljenosti i svim drugim uslovima u gradu Vranju se može početi izgradnja u prvoj polovini 2018. godine na dve lokacije, dok preostale četiri nisu u javnoj svojini već su delimično ili u potpunosti u privatnom vlasništvu što bi dovelo do povećanja finansijskih sredstava koje je potrebno uložiti u realizaciju projekta.

#Beograd

#Niš

#Novi Sad

#stan

'