AKTUELNO

Koliko za našu avijaciju znače avioni MIG-29 koji su nam proteklih dana stigli iz Rusije, na kojim vojnim zadacima će oni biti angažovani i kako je zamišljen aeromiting zakazan za 20. oktobar na kome će ove letelice biti zvanično predstavljene.

Gostujući u Jutarnjem program TV Pink na ovi temu govorili su pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general - major Bojan Zrnić i general Ranko Živak.

Miloradović je govoreći o donaciji  migova iz Rusije, istakao da je na političkom nivou sve odavno i lako sređeno i da su problem bila tehnička, odnosno protokolarna pitanja.

Foto: Printscreen

- Nakon dopremanja, useledila je druga faza – odnosno sklapanje aviona, a potom sledi i treća, koja predviđa modernizaciju migova - naveo je Miloradović, ukazavši da je prema planu za narednih 10 godina sledeća najvažnija stvar posle prioritetne zaštite vazdušnog prostora obnavljanje PVO sistema.

On računa da će Srbija i u obnavljanu PVO sistema imati podršku Rusije.

Kako je dodao, Srbija , kao i druge zemlje u regionu ima sličnu dinamiku nabavke vojne opreme, iako se politika i organizacija vojske razlikuj, sve prolaze korz težak i skup put zanavljanja.

- Samo je Mađarska rešila pitanje lovaca i nabavila eskadrilu gripena za zaštitu vazdušnog prostora, ali ne samo to… - istakao je Miloradović.

General - major Bojan Zrnić je istakao das u toku aktivnosti na tehničkoj pripremi aviona i da su naši tehničari su potpuno stručno sposobni da obave taj posao, a prošli su i obuku u nadležnim centrima u Rusiji.

Foto: Printscreen

- Cilj je obezbediti bezbednost vazdušnog prostora i kontrola, budući da imamo veliku ekspanziju u civilnom vazdušno saobraćaju, a postoje brojne pretnje od terorizma do organizovanog kriminala – istakao je Zrnić.

Ako ne budemo sposobni da kontrolišemo svoj vazušni prostor, on bi onda bio crna rupa.

- Imamo dovoljno pilota, izvršili smo preobuku nekoliko mladih pilota, a još nekoliko će proći obuku. Ovo je novina u tehničkom smislu, imajući u vidu da će avionic biti opremljeni naoružanjem koje će biti na najrespektabilnijem nivoiu u ovom delu Evrope – istakao je Zrnić.

General Ranko Živak je objasnio da su avioni koje je Srbija dobila bili su letnom stanju, a budući da su bili dostavljeni rasklopljeni, do 20. oktobra će biti sastavljeni, ali neće leteti.

- Nakon toga sledi modernizacija migova, koju su naši vojni avioni već prošli. Želja nam je da imamo unificiranu flotu 10 migova. Avioni će imati performanse i naoružanje koje će obezbediti zaštitu vazdušnog prostora Srbije- uveren je Živlak.

Foto: Printscreen

On je istakao dad a je sa aspekta aerodinamčkih performansi MIG 29 u samom svetskom vrhu, ted a je presudan ljudski faktor, dakle pilot koji mora da izvuče maksimum iz njega.

- Morate imati više aviona od onih koji su vam trenutno raspoloživi. Imate 10 aviona, a sedam je operativno - rekao je Živlak i dodao da je je logistički paket, podjednako važan kao i donacija.

Logistički paket, podrzumeva pojačavanje sistema održavanja i nabavku kritičkih rezervnih delova. U migove će biti ugrađen dodatni sistem senzora i omogućiti predvidivo održavanje i ukazati na neočekivane kvarove.

- Životni vek aviona je 30 godina, a nakon operacija konstruktora produžava se na 40 godina, sa kontrolnim pregledom na 35 – dodao je Živlak.

#MiG

#Vojska

'