AKTUELNO

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je danas da će svi oni koji na društvenim mrežama budu objavljivali snimke prebrze i ludačke vožnje biti propisno kažnjeni.

Ova kazna će na inicijativu MUP-a biti uvrštena u novu dopunu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi.

Naime, brojni lažni montirani snimci koje svakodnevno gledamo na internetu podižu veliku paniku među narodom i istovremeno motivišu neodgovorne vozače da sednu u automobil i pokušaju isto.

Foto: Pixabay.com

Poslednji u nizu snimaka koji je "zapalio" društvene mreže i sajtove bio je onaj na kome se bahati tviteraš hvali da je preko mosta "Gazela" u Beogradu vozio 270 km/h, iako je dozvoljeno 80 kilometara na sat.

Izvor iz Uprave saobraćajne policije tvrdi da je broj snimaka bahate vožnje na internetu nekontrolisano porastao zbog čega je nešto moralo da se preduzme.

- Na svake dve nedelje pojavi se novi snimak s bahatim vozačem. I kako vi onda da objasnite javnosti da je kontrolna tabla koja pokazuje brzinu lažirana ili da uopšte nije ni bilo u Srbiji. Sećate se koliko se buke diglo oko onog momka iz Novog Pazara što je navodno jurcao putevima, i kad smo ga pronašli ispostavilo se da je dečko slabovid i da je samo kačio snimke iz inostranstva. I to vam je u većini ovih slučajeva. Umesto da se brinemo o bezbednosti saobraćaja, mi silno vreme i energiju trošimo na neke lažne snimke. Zbog toga smo odlučili da predložimo da se novim zakonom kažnjava objavljivanje sadržaja koji propagiraju nebezbedno ponašanje u saobraćaju - rekao je izvor iz policije za medije.

S njim je sagalasan i bivši predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, a sada poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović, koji tvrdi da bi ovakav član zakona verovatno rešio problem.

Foto: Pixabay.com

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ističe da se slaže da se uvedu kazne, uz napomenu da bi one trebalo dodatno da se prošire.

- Od 2014. pričamo kako treba zabraniti promovisanje nebezbednog ponašanja u saobraćaju. Ukazivali smo na brojne reklame na televiziji gde se grubo krše saobraćajni propisi i ugrožava bezbednost, ali ne vredi. Slična stvar je i s muzičkim spotovima, gde reklamiraju alkohol i droga, pa potom voze besna kola. Stoga se slažem da treba kažnjavati one koji objavljuju snimke s ludačkom vožnjom, ali uz njih i one koji objavljuju reklame i spotove u kojima imamo izuzetno nebezbedno ponašanje u saobraćaju - dodao je Okanović.

#Kazna

#Zakon

#brza vožnja

'