AKTUELNO

Srbija sada, nakon nabavke migova iz Rusije, koji će biti izloženi na vojnoj paradi 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda, drži korak sa Mađarima, Rumunima i Bugarima, smatra novinar dnevnog lista "Politika" Miroslav Lazanski.

Lazanski je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink istakao da je to najveće modernizacija i jačanje Vojske Srbije od 1991. godine.

- To je najveća modernizacija u poslenjih 26. godina i kvalitativno i kavntitativno. Tih šest migova neophodni su za čuvanje vazdušnog prostora, a ne da bi se spremali za rat. Mada je glupo negirati funkciju vojske jer se svaka vojska sprema za rat – istakao je Lazanski.

On je dodao da će na vojnoj paradi u Batajnici, kojoj će prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu, biti predstavljeno i 1.500 vojnika specijalnih snaga, sa najmodernijom opremom, koja obuhvata i nove ska puške.

- To je taj udarni odred, snage za brze intervencije. Verujem da će broj tih vojnika porasti na 3.000 – rekao je Lazanski i ukazao da su vođeni razgovori sa Belorusijom za nabavku još osam migova.

Foto: Printscreen

Kako je ukazao, migovi iz Rusije će nakon modernizacije imati odlične performanse. Radar žuk će imati deset puta veći domet, akviziciju cilja sa 120 kilometara, parćanje 10 ciljeva istovremeno i gađanje četiri cilja odjednom.

-Taj paket uključuje i rezervne delove za migove, radare, rakete dugog dometa...Dobićemo od Rusije vrlo brzo 30 tenkova T72, verovatno B3 nivo modrernizacije i 30 oklopnih izviđačkih automobila. To je dovoljno da se formira strateška rezerva vrhovne komande – naveo je Lazanski.

Prema njegovim rečima, do kraja godine u operativni sastav Vojske ulazi i šest Lazara, a do polovine 2018. trebalo bi da ih bude 18, i isti broj samohodih haubica.

#Miroslav Lazanski

#Vojska

'