AKTUELNO

Toplotni udar ili sunčanica glavni su neprijatelji tokom letnjih visokih temperatura

Prilikom visokih temperatura, koje su iz godine u godinu sve nepodnošljivije, mnogi ljudi rizikuju pri svakom neadekvatnom i zaštićenom izlasku na sunce, da dobiju sunčanicu ili toplotni udar.

Sunčanica

Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote. Ukoliko nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca temperatura u našoj glavi se znatno povećava. Telo će pokušati da rashladi mozak na taj način što će više hladne krvi upućivati u glavu. Time dolazi do proširenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine, što uslovljava pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu se završiti nesvesticom pa i komatoznim stanjem.

Foto: Pexels.com

Simptomi sunčanice

glavoboljom,

koža je suva,

stalno povećanje telesne temperature.

vrtoglavica,

nemir,

pospanost

povraćanje

Ukoliko ne odreagujete na vreme na ove simptome, može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa laj i nesvestice

Ukoliko osetite simptome odmah je potrebno uraditi sledeće sesti u hladovinu/ili u rashlađenu zatamnjenu prostoriju raskomotite odeću lagano se polivajte vodom ili stavljate hladne obloge na potiljak glave

Zaštita od sunčanice

Može se sprečiti odevanjem koje je primereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Foto: Pexels.com

Toplotni udar

Isto kao i sunčanica može nastati prilikom prevelikog izlaganja suncu. ToToplotni udar nastaje kao rezultat, često naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Simptomi toplotnog udara

malaksalost

grčevi

glavobolja

vrtoglavica

malaksalost

grčevi

žeđ

slabost

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Unesrćenog treba skloniti u hladovinu, skinuti mu odeću i obilno ga rashlađivati hladnom vodom. Istovremeno je potrebno odmah pozvati hitnu pomoć.

Zaštita od toplotnog udara

Toplotni udar, može se sprečiti odevanjem koje je primereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Autor: Pink.rs

#toplotni udar