AKTUELNO

Frajzerova vakcina je stigla u Srbiju, a danas je konačno došao i taj dan kada će prvi građani biti vakcinisani. Planirano je da najpre Fajzerovu vakcinu prime najugroženiji, odnosno korisnici staračkih domova. Pored njih, vakcinu će među prvima primiti i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog dr Predrag Kon.

Dr Kisić: Želim da pokažem ličnim primerom koliko je vakcina važnaMinistarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je jutros da je izuzetno ponosna što je Srbij uspela da među prvima nabavi vakcinu i da je pre svega želim da pokaže ličnim primerom koliko je to važno.

- Postoji koordinaciono telo koje se bavi ovim pitanjem i na osnovu raspoloživih količina i rizika u okviru populacije radi se plan imunizacije. Najugroženija je starija populacija - rekla je ministarka.

Darija Kisić tepavčević kaže da smo upoznati sa svim aspektima vakcine, a da su zdrastveni radnici koji će davati vakcinu prošli i obuku za to.

- Vakcina treba i može da bude svetlo na kraju ovog dugačkog tunela - rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Ko prvi prima vakcinu?

- Vakcinacija protiv korone kreće u četvrtak u staračkim domovima, oni su najugroženija kategorija, zato od njih počinjemo - rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je vakcina spas za čovečanstvo.

Prvi građani Srbije danas u 11 časova primiće "Fajzerovu" vakcinu.

Vakcine su, kako je rekao juče predsednik Vučić, nabavljene bilateralno, samostalno, i Srbija je verovatno jedina zemlja van EU, u ovom delu, koja je uspela nešto vakcina da nabavi.

- Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da ne njema neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene - istakao je Vučić.

Kako će izgledati masovna vakcinacija

Predsednik Nacionalnog koorordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida-19 Mirsad Đerlek rekao je su korisnici domova prioritetni za vakcinaciju kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom.

On je rekao da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut "Batut", neće menjati, ali da je teško predvideti šta nas čeka.

- Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete - istakao je Đerlek.

Naveo je da će u prvoj fazi vakcine pored korisnika staračkih domova, primiti i zdravstveni radnici. Prema njegovim rečima, vakcine će prvo otići u veće domove u kojima može doći do većeg broj zaraženih korona virusom.

Takođe, naglasio je da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

- U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, to se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana - objasnio je Đerlek.

Dodao je da je sa "Fajzerom" potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje ce stizati kvartalno.

Stiže još 20.000 Fajzerovih vakcina

Druga količina Fajzerovih vakcina, 20.000 doza, stiže u Srbiju početkom januara, saznaje “Blic”.

Kako kaže naš izvor iz Vlade Srbije, tada će biti nastavljena vakcinacija po utvrđenim prioritetima.

- Početkom januara, 3. ili 4, očekujemo sledeću količinu i nastavlja se vakcinacija starih osoba i medicinskih radnika - otkriva naš sagovornik.

#Vakcina

#koronavirus