AKTUELNO

Povratak u zemlju i podrška u socio-ekonomskoj reintegraciji građana su među prioritetima Vlade Srbije, istakla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

"Vlada Srbije aktivno radi na unapređenju položaja svih građana i na stvaranju što boljih uslova za život i rad. Nadamo se da će to značajno uticati i na usporavanje odlaska građana Srbije na rad u inostranstvo", naglasila je Kisić Tepavčević na konferenciji "Sistem upravljanja migracijama – sa posebnim osvrtom na ekonomske aspekte".

Ministarka je rekla da je pandemija korona virusa uticala na sve sfere života i da će se njeni nezdravstveni efekti dugo osećati, a da je, kada su u pitanju ekonomske migracije, ona uslovila usporavanje odlaska građana na rad u inostranstvo. Kako je dodala, građani koji su radili u inostranstvu su se, sa druge strane, suočili s raznim nesigurnostima kada je u pitanju njihovo radno mesto i mnogi su se vraćali u svoju zemlju.

"Imajući u vidu demografsku sliku, stopu emigracije građana Srbije i današnje izazove u ovoj oblasti, stvorila se potreba za efektivnim upravljanjem ekonomskim migracijama, kao i potreba za prepoznavanjem onoga sa čim se možemo suočiti u budućnosti", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je podsetila da je na predlog Ministarstva za rad u februaru 2020. usvojena Strategija za ekonomske migracije za period 2021-2027. godine i da je u toku izrada pratećeg Akcionog plana za period 2021. do 2023. godine.

Program "Migracije i dijaspora", u okviru kojeg je organizovana konferencija, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom, Nacionalnom službom za zapošljavanje i drugim institucijama.

Vođa programa "Migracije i dijaspora" i programa "Migracije za razvoj" Marija Bogdanović rekla je da je cilj tih programa da se osnaže sve nadležne institucije za još efikasnije upravljanje procesom migracija, u cilju društveno ekonomskog razvoja Srbije.

Autor:

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević