AKTUELNO

Strane službe iskoristile su Bokija 13 kao inteligentnu i spretnu osobu koja je za njih odradila posao u aferi Reket, a cilj iste nije smena Zorana Zaeva, već samo pritisak na njega kako bi se ispunili obećani ustupci Albancima. S druge strane, njihovo ispunjenje značilo bi gubitak poverenja makedonskog biračkog tela.

Bojan Jovanovski, koji je u Skoplju uhapšen zbog milionskog reketa, poručio da će, ako ga uskoro ne puste na slobodu, otkriti sve o učešću Zorana Zaeva i njegovih saradnika u višemilionskoj korupciji.

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, koji je u Skoplju uhapšen zbog navodnog reketiranja tamošnjeg tajkuna Jordana Kamčeva, preti da će objaviti dokaze o kriminalnim vezama Zorana Zaeva i Ramuša Haradinaja. Boki 13, tvrde dobro obavešteni izvori, očekuje od Zaeva da sredi njegovo puštanje iz pritvora i to mu je jasno poručio preko advokata i za jedničkih bliskih saradnika.

Kao što su rušili Gruevskog, sada ruše Zaeva koji najverovatnije nije ispunio nešto što je obećao, pa sada zapadne službe koriste Bokija 13 kako bi pritisle Zaeva da ispuni to što treba, ocenjuje član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je tipičan rukopis Britanaca, koji, recimo, ne ulažu u privredu neke zemlje, već samo u ljude. Tako su uložili i u Bokija koji je iskorišćen kao osoba koja spretno može da odradi posao u Makedoniji. Na ovaj način zapadne službe drže Zaeva na kratkom štapu jer svaki veći ustupak može da poljulja njegovu vlast, a čak bi mogao da završi i u zatvoru – kaže Nicović. Ipak, kako dodaje, Zaev je ušao u igranku i povratka nema.

Zaev je u nezgodnoj poziciji jer je obećao ustupke prema Albancima, a zbog svog javnog mnjenja ne može da ih ispuni, saglasan je politički analitičar Branko Radun. S obzirom na to da su aferu razotkrili italijanski mediji, kaže da je očigledno da su u sve umeštane i italijanske službe.

Foto: TV Pink Printscreen

Smatra da se ne ide na to da se Zaev smeni, već samo da se izvrši pritisak na njega da završi ono što je obećao.

- Očigledno je obećao nešto što mu je jako teško da ispuni, jer bi, kada bi to ispunio, izgubio poverenje makedonskog biračkog tela – kaže Radun za “Novo jutro”.

#Marko Nicović

#Novo jutro

#Zoran Zaev

'