AKTUELNO

Krimi drama svrstana među najbolje filmove svih vremena snimana je 1971. godine uz mnogo muka i neslaganja između produkcije “Paramaunt” i reditelja Frensisa Forda Kopole

Nema ljubitelja filmova, a posebno krimi drama, koji nije gledao legendarni film “Kum”, (eng. Godfather) iz 1972. godine, a retki su oni koji ga neće pogledati ponovo, još večeras u 20 časova na Pink 2. Priču koja od kraja 1945. do 1955. prati život mafijaške porodice Korleone, napisao je Njujorčanin Mario Puza, sin siromašin imigranata sa Sicilije, koji je bio koscenarista filma, uz slavnog reditelja Frensisa Forda Kopolu. Reditelj je za glavnu ulogu, dona Vita Korleonea, izabrao legendu Holivuda Marlona Branda, dok se za njegovog sina Majkla, svojski borio da uloga pripadne tada mladom Alu Paćinu, jer je on u knjizi naočit i visok momak, što Paćino nije bio. Ostale upečatljive role tumače: Džejms Kan, Robert Duval, Sterling Hajden, Ričard Konte, Dajana Kiton, Džon Kazal, Talija Šajr, Al Letieri...

Foto: Promo

Kako je priča o porodici Korleone dobro znana, o nagrađivanom ostvarenju snimljenom uz mnogo muka, ovenčanom sa tri Oskara, od 11 nominacija, što se smatra jednim od najvećih propusta američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, ovom prilikom iznosimo samo nekoliko zanimljivosti.

“Kuma” je Američki filmski institut prvo proglasio trećim najvećim filmom u istoriji američke kinematografije, iza „Građanina Kejna“ i „Kazablanke“, a naknadno ga je podigao na drugu poziciju, spustivši „Kazablanku“ na treću. Najveći filmski portali, poput IMDb, Metacritic i Rotten Tomatoes, svrstali su ga na prvo mesto u izboru najboljih filmova svih vremena, a tokom pretprodukcije i na samom snimanju niko nije verovao u njega. Pre svega, produkcija “Paramaunt” je za reditelja želela Serđa Leonea, pa je Kopola morao da se dokazuje, svakodnevno strahujući da će dobiti otkaz.

Foto: Promo

Na kastingu za ulogu dona Vita, Marlon Brando se pojavio sa obrazima napunjenim vatom, što je prihvaćeno i tokom snimanja, pa mu je napravljena posebna proteza, koju danas čuva Muzej pokretnih slika u Kvinsu.

Foto: Promo

Za ulogu Majkla, nakon propalih pregovora sa Robertom Redfordon, na spisku “Paramaunta” bili su Robert de Niro, Rajan O’Nil, Rod Stajger, Voren Biti, Martin Šin i mnogi drugi mladi glumci, ali Kopola je insistirao da Majkla tumači Al Paćino, koga je primetio u ulozi tinejdžera narkomana u pozorišnoj predstavi "Da li tigar nosi kravatu?", za koju je nagrađen Tonijem.

Foto: Promo

Čuvena uvodna scena u kojoj don miluje mačku slučano se dogodila. Naime, Kopola je tokom snimanja primetio mačku na parceli “Paramaunta” i bez reči je stavio Brandu u krilo, a ovaj ljubitelj životinja i izvanredni glumac je prihvatio tako da je mačka u njegovim rukama počela toliko glasno da prede, što je ugrožavalo snimanje njegovog dijaloga.                                              Inače, Brando nije pamtio svoj tekst, već je uglavnom čitao sa tabli.

Za još jednu legendarnu scenu, koja se smatra remek delom svetske kinematografije – kada se Volc budi sa odsečenom konjskom glavom u krevetu, Kopola je odbio da upotrebi lažnu, napravljenu glavu, te je angažovao ljude da u nađu konja na samrti. Sačekali su sudnji dan životinje i zamolili da im isporuče glavu na set.

Foto: Promo

I nakon mnogo muka da se film snimi, na dodeli Oskara su od 11 nominacija osvojili su samo tri nagrade – za najbolji film, scenario i glavnog glumca, ali se Brando nije pojavio u znak protesta zbog diskriminirajućeg odnosa Amerikanaca i Holivuda prema Indijancima, pa je poslao Indijanku, ispostavilo se kasnije, glumicu Mariu Cruz. U ime pisca bestselera “Kum”, nagradu za najbolji scenario je preuzela njegova ćerka Doroti En Puzo.

Ne propustite legendarno ostvarenje “Kum” večeras u 20 časova na Pink 2.Sve novosti o najpopularnijim filmskim ostvarenjima koja će se emitovati na kanalu Pink 2 potražite na Facebook stranici klikom OVDE. Autor: J. P.

#Al Paćino

#Film

#Marlon Brando

#Pink 2

#Televizija Pink

'