AKTUELNO

Jedan od najpopularnijih vesterna svih vremena i klasičan primer žanra, sa najvećim zvezdama Holivuda svoga doba

Po uzoru na japansko ostvarenje „Sedam samuraja“ Akire Kurosave iz 1954, američki reditelj Džon Stardžes je šest godina kasnije snimio vestern „Sedmorica veličanstvenih“, koji će večeras od 22 časova na Pink 2 obradovati sve ljubitelje klasika. Okupivši najveće holivudske zvezde tog doba - Jula Brinera, Stiva MekKvina, Horsta Buholca, Čarlsa Bronsana, Roberta Vona, Džejmsa Koberna i Breda Dekstera, Stardžes je stvorio jedan od najpoznatijih vesterna svih vremena i klasičan primer žanra. Popularnosti ovog filma doprinela je i čuvena muzička tema kompozitora Elmera Bernštajna, koja je kasnije korišćena u reklamama za “Marlboro” cigarete. Upravo je njegova muzika donela jedinu nominaciju za Oskara ovom ostvarenju, kome su umakla sva zvanična priznanja.

Te 1961. godine je romantična komedija “Apartman”, Bilija Vajldera, osvojio čak pet Oskara, a za najbolji film van engleskog govornog područja bila je nominovana jugoslovenska ratna drama “Deveti krug”, slovenačkog reditelja Franca Štiglica, sa Borisom Dvornikom i Dušicom Žegarac u glavnim ulogama.

Foto: Promo

Film "Sedmorica veličanstvenih" odvija se u jednom osiromašenom selu u Meksiku, gde stanovnici ne poznaju nasilje, već samo mukotrpan rad na zemlji. Kako im grupa bandita redovno otima hranu i zagorčava im život, umorni od konstantnog izrabljivanja i terora, odlučuju da potraže savet seoskog mudraca, koji im poručuje da je vreme za borbu.

Foto: Promo

Odlučni da stanu na put banditima, ali nespremni za borbu, predstavnici sela odlaze preko granice da nabave oružje, ali u jednom mirnom američkom gradiću nailaze na Vina i Krisa, dvojicu prijatelja i revolveraša koji ih uveravaju da im je pametnije da unajme ljude koji znaju sa oružjem. Tako nastaje ekipa od sedam iskusnih revolveraša od kojih većina veruje kako će dobiti nagradu ukoliko obrane selo. Oni su ozbiljno shvatili zadatak, te počinju da obučavaju seljane kako da koriste oružje i kako da se brane kada ponovo dođe do napada nanjihovo selo.

Foto: Promo

Opaki i neustrašivi odmetnici ipak pokazuju i svoju humanu stranu, baš kao i seljani koji prvi put uviđaju da su sposobni da se izbore za svoja prava.

Ne propustite legendarni vestern “Sedmorica veličanstvenih” večeras u 22 časova na Pink 2. Sve novosti o najpopularnijim filmskim ostvarenjima koja će se emitovati na kanalu Pink 2 potražite na Facebook stranici klikom OVDE. Autor: J. P.

#Film

#Pink 2

#Sedmorica veličanstvenih (The Magnificent Seven) | 1960.

#Televizija Pink

'