AKTUELNO

Ovo je dobra nedelja za Makedoniju i zapadni Balkan, ministri Evropske unije otvorili su put pokretanju pregovora o pristupanju Makedonije i Albanije EU označivši kao pocfetak jun naredne godine i očekujem da će šefovi država EU podržati ovu odluku u narednih nekoliko sati, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tuskn.

On je na konferenciji za štampu sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom naglasio da ovo ne bi bilo moguće bez jakog zalaganja makedonske vlade i prijateljskog sporazuma sa Bugarskom, kao i sporazuma o rešenju spora o imenu Makedonije Atine i Skoplja.

- Tokom moje posete Skoplju u aprilu mogao sam da vidim političku volju da se nastavi sa evroatlantskim integracijama države. Ne sumnjam da ćete pod hrabrim vođstvom premijera Zaeva moći da ispratite tempo reformi u ključnim poljima koja su bitna za vašu zemlju - rekao je Tusk, prenosi MIA.

On je zahvalio makedonski vlastima na odričnoj saradnji u suzbijanju priliva migranata 2015. godine.

Zaev je rekao da su vesti da će Makedonija početi sa pregovorima o pristupanju EU u junu 2019. godine, sjajne.

- Naša država zaslužuje ovo. Lideri EU su to zaista i rekli, zemlja to zaslužuje...Za samo godinu dana Makedonija je postala zemlja pozitivnih promena, političkog dijaloga, političke volje da reši probleme sa sa komšijama - rekao je Zaev.

#Donald Tusk

#Makedonija

#Zoran Zaev

'