AKTUELNO

Na samitu lidera Balkana i Evropske unije, predstavljen je plan rasta za Zapadni Balkan koji uključuje 6 milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socio-ekonomskog približavanja EU, što se ocenjuje kao dobra prilika za našu zemlju.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, smatra da se naša država treba fokusirati na jačanje ekonomije i privredi, a svaka pomoć je svakako dobrodošla.

Dugo se traže rešenja za ovo područje, a svaka vrsta pomoći zemljama u tranziciji uvek je korisna. Kao što je predsednik Vučić rekao, nama nije važno da li će ta pomoć da stigne u oktobru ili 6 meseci kasnije, važno je samo da smo tu i da smo deo ambijenta. Moramo se okrenuti jačanju ekonomske saradnje sa EU - rekao je Rabrenović i dodao:
Tri milijarde je vezano za infrastrukturu i privredu. Ova pomoć može da nam pomogne i trebamo je iskoristiti na pravi način. Meni se u ovom planu dopalo to što će EU meriti kako ko ostavruje zadate ciljeve. Ovo će učiniti naš javni sektor dinamičnijim i efikasnijim - rekao je Rabrenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Vladimir Vasić, finansijski konsultant, ističe da bi ova finansijska pomoć trebalo da nas integriše u Evropsu uniju.

Zvuči kao velika cifra i svaka podrška je uvek dobrodošla. Zapadni Balkan je interesna sfera za zemlje EU i kada pogledamo našu zemlju, 65 posto izvoza ide baš u te zemlje. Oni su naš trgovinski partner broj jedan, a ova finansijska inekcija bi trebalo da nas integriše u EU - rekao je Vasić i dodao:
Kada pomislimo na neku drugu valutu, a da nije dinar, pomislimo na evro i to jeste valuta koja je najzastupljenija u ovoj zoni -rekao je Vasić.