AKTUELNO

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

- Pre svega da pozdravim braću Makedonce, da se zahvalim na gostoprimstvu. Razgovarali samo sa evropskim i američkim predstavnicima oko plana rasta - jedna je zajednično evropsko tržište - rekao je Vučić i dodao:

-Sastanci koje smo imali sinoć važni su za čitav region, razgrazovarali smo o dve važne stvari - učešće u zajedničkom evropskom tržištu i zelene linije za naše kamione da mogu slobodno da prolaze preko granice EU, da snažimo našu trgovinu i našu industriju.

- U narednim danima ćemo potpisati dva važna protokola za funkcionisanje slobodnom pristupu radne snage - rekao je Vučić.

Prvo će se održati panel diskusija lidera, kojoj će osim Kovačevskog, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok će se putem video poruke obratiti predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku će prisustvovati i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan.

Autor: