AKTUELNO

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva kaže da je odluka Saveta EU o uslovnom - ‘zelenom svetlu’ za početak pregovora Makedonije i Albanije dobra za te dve zemlje, EU, za ceo Zapadni Balkan i sve građane regiona.

- Današnja odluka će povećati poverenje u EU, jer smo pokazali da radimo i ispunjavamo naša obećanja. Pokazali smo i da EU perspektiva nije samo reč na papiru - kaže Zaharijeva.

Šefica bugarske diplomatije, koja je predsedavala Savetom ministra EU u Luksemburgu, kaže da su posle 10 sati teške debate EU ministri uspeli da dođu do konsenzusa oko vremenskog okvira i uslova za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

- Sledi proces u okviru koga mnogo toga treba da se uradi. Uslovi se odnose na vladavinu prava, reformu pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala. Odluka istovremeno daje i jasan vremenski okvir za obe zemlje - poručila je Zaharijeva.

Odluka Saveta EU da se pristupni pregovori sa Makedonijim i Albanijom pokrenu u junu 2019. godine uz uslov ispunjavanja reformi u oblasti vladavine prava, prema mišljenju Zaharijeve, mogla je da bude i ambicioznija.

Ona, ipak, ocenjuje da je postizanje kompromisa i donošenje i ovakve odluke "bolje nego da odluke nije ni bilo".

Zaharijeva je podsetila da je ovo prvi put od 2015. godine da je Savet EU usvojio zaključke o proširenju.

#Bugarska

#EU

#Sofija

#Sporazum

'