AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je datuma 17. januara 2024. godine tekst sa naslovom: KINEZI STVORILI NOVI VIRUS SLIČAN KORONI: Smrtnost je 100 postotna i munjevita, jedna stvar je posebno zastrašujuća. Ovaj tekst je platforma Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ocenila kao lažnu vest.

Suprotno tvrdnjama koje se nalaze u većini analiziranih članaka, kineski naučnici nisu stvorili “novi koronavirus” ili novi soj Covid-19.

Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem portalu Pink.rs vezan za kinesku studiju razvijanja i eksperimentisanja sa navodno novim sojem koronavirusa predstavlja dezinformaciju.

Suprotno tvrdnjama koje se nalaze u većini analiziranih članaka, kineski naučnici nisu stvorili “novi koronavirus” ili novi soj Covid-19. U preprint verziji studije (prije recenzije), deset naučnika iz Pekinga i Nanjinga u Kini objavili su rezultate testiranja virusa iz porodice koronavirusa na laboratorijskim miševima. Ova verzija studije objavljena je 4. januara 2024. godine. Kako navodi PolitiFact u članku objavljenom 26. januara 2024. godine, istraživači su radili s drugačijim tipom koronavirusa naziva GX_P2V, tačnije s kloniranim virusom. U studiji je navedeno da je ova vrsta koronavirusa otkrivena kod pangolina 2017. godine, prije otkrića virusa SARS-CoV-2 i pandemije Covid-19 u 2020. godini.

Klon tog koronavirusa jeste usmrtio sva četiri miša koja su mu bila izložena u kineskom istraživanju, međutim, istraživači tvrde da ovo ne znači da bi bio smrtonosan za ljude, kako je naveo i fact-checking portal Verify u članku objavljenom 1. februara 2024. godine.

Dakle, kineski naučnici proveli su studiju u kojoj su klonirali jedan od koronavirusa, ali ne soj Covid-19. Ovaj virus sličan je virusu SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19, ali koronavirusi su velika porodica respiratornih virusa i uzrokuju simptome i bolest kod ljudi i životinja. Kako PolitiFact navodi u svojoj analizi, stručnjaci kažu da GX_P2V nije soj ili mutacija Covid-19, iako jeste sličan.

Tačno je da su sva četiri miša koja su bila izložena virusu uginula nakon osam dana. Studija pretpostavlja da je došlo do jake infekcije mozga. Ljudski mozak i mozak miša obično imaju niži nivo ACE2 proteina, kako je naveo profesor Song. Međutim, ovi humanizirani miševi imali su visok nivo ACE2 proteina u mozgu i plućnom tkivu, što je izazvalo veću izloženost infekciji.

Zbog ovoga, istraživači su u ažuriranoj studiji, koja je objavljena nekoliko dana kasnije, objasnili da “ne postoji korelacija između infekcije miševa s ljudskim infekcijama.”

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na prenošenju lažnih vesti, i unosimo ispravak vesti na datum 17. april 2024. godine.

Autor: