AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je datuma 30. aprila 2020. godine tekst sa naslovom: Napitak od OVE domaće biljke obnavlja ogranizam - Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med od ZOVE! Ovaj tekst je platforma Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ocenila kao prenošenje lažnih vesti i pseudonauku.

Celu analizu možete pogledati ovde: https://raskrinkavanje.ba/analiza/pseudonaucne-tvrdnje-o-zovi-kao-lijeku-protiv-teskih-i-neizljecivih-bolesti

U originalnom članku je navedeno da zova leči grip i prehladu. Međutim ova tvrdnja se ne može smatrati tačnom,jer ne postoje relevantni naučni dokazi.

Neke vrste zove jesu proučavane u svrhu tretiranja prehlade i gripa. Ipak, nalazi vezani za njenu eventualnu učinkovitost odnose se na ublažavanje simptoma i potencijalno smanjenje trajanja bolesti, ne i na njeno lečenje. Postoji nekoliko vrsta zove,tako da različite vrste zove imaju razlicite učinke, a s obzirom da u članku nije navedeno o kojoj se vrsti zove radi onemogućava da se sa sigurnošću govori o učinkovitosti konkretne vrste. Sproveden je niz studija vezanih za učinkovitost zove u smanjenju simptoma i trajanja prehlade i gripe. I dok neke jesu pokazale da postoji određena doza efikasnosti, u drugima nije uočena neka posebna učinkovitost.U članku je takođe navedeno da zova leči bronhitis,astmu i alrergije. Međutim ova tvrdnja se takođje ne može smatrati tačnom,jer za navedene bolesti ne postoji lek.Njihovi simptomi mogu se ublažavati na različite načine, ali se one, suprotno tvrdnjama iz članka, ne mogu lečiti.

U članku je takođe navedeno da je zova lek protiv raka. Međutim ova tvrdnja se takođe ne može smatrati tačnom. U članku se kao osnov za tvrdnju da je crna zova “lek za rak” koristi navodno iskustvo neimenovanog muškarca iz Bugarske. Međutim tvrdnje pojedinaca kako su navodno izlečili neku bolest i čija anamneza nije poznata ne mogu, bez pouzdanih naučnih dokaza, biti pokazatelji stvarne učinkovitosti nekih namirnica u lečenju teških oboljenja. Sprovedeno je samo nekoliko in vitro studija koje sugerišu da ekstrakt zove može imati skromne antikancerogene efekte”. Zato, stvarni efekat zove na rak nije sasvim poznat.

Dakle, ne postoje pouzdani naučni dokazi da zova može lečiti grip, bronhitis, astmu, alergije ili rak. Štaviše, većinu ovih stanja uopšte nije moguće lečiti.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na prenošenju lažnih vesti, i unosimo ispravak vesti na datum 10. april 2024. godine.