AKTUELNO

Portal Pink.rs 19.03.2020. objavio je tekst sa naslovom: Otkriven lek za virus korona? U kombinaciji sa antibiotikom leči u 100 odsto slučajeva, koji je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao LAŽNA VEST.

Naime, naš portal preneo je tekst od Novosti koji je objavio članak poznatog srpskog genetičara dr Miodraga Stojkovića koji se oglasio na Tviteru po pitanju leka za virus korona, rečima koje bude mnogo nade.

U svom tvitu Stojković je napisao da posle kineskih i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70 odsto pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja - posle 6 dana terapije. On je tu naveo da je kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspešnost je 100 odsto.

Međutim, tvrdnje o učinkovitosti hidroksiklorokina, te stopi izlečenja od 100% kad je kombinovan sa azitromicinom, koje je preuzet iz tvita Stojkovića bez informacije da se radi o studiji čiji rezultati tek treba da se potvrde, Raskrinkavanje.ba ocenjuje kao dezinformaciju.

Prenošenja tih tvrdnji dobijaju istu ocenu. Tvrdnje iz članka u Novostima da je francuski tim otkrio lek protiv SARS-CoV-2 i da kombinacija dva leka čini da taj virus “praktično nestaje”, Raskrinkavanje.ba ocenjuje kao lažnu vest, a članak medija, od kojih je i Pink.rs, koji su preuzeli te tvrdnje daju ocenu prenošenje lažne vesti.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 17. maj 2024. godine.