AKTUELNO

Komentarišući predlog Kine za rešavanje sukoba u Ukrajini, direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić da, s obzirom na to da je čovečanstvo u svetskom ratu, ovakve inicijative su dobre i trebalo bi da trebaju da urazume strane

- Bojim se da od prekida rata nema ništa, kada pogledate izjave obe strane i Bajdenove i Putina, vidite da niko ne govori o miru, da svi govore samo o ratu – rekao je Milovanović.

Kako kaže, svi se naoružavaju, kupuju oružje u nenormalnim količinama. Dodaje da niko nema ideju da će rat da se završi tako što će neko izgubiti, i jedna i druga strana žele da pobede, nema nikakvog govora o miru.

- Ranije je i Turska želela da se bavi mirom, pa je uslovno rečeno „dobila po ušima“ – rekao je Milovanović.

On je rekao da je srećan kada čuje da postoje pregovori na bilo kom nivou, jer, kako kaže, gledajući globalo, svet se suštinski menja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo mala zemlja koja je geografski tu, i koja treba da bude uz Evropu u Evropi, a da zadrži prijateljske odnose sa Istočnim blokom – rekao je Milovanović.

Kako kaže, Srbija kako god da se usaglasi sa Evropom ili sa zapadnim svetom, ona će i dalje da ostane zemlja sa kojom će i dalje kada se rat završi Rusija prva da sarađuje.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, rekao je da je ovoj invaziji prethodilo potpisivanje ugovora o bezgraničnom prijateljstvu između Rusije i Kine, a sa druge strane imali smo i kineske medije na terenu u Ukrajini koji su snimali sve užasne koji su se tamo dešavali, da bi kasnije sve vesti iz Ukrajine nestale iz kineskog medijskog prostora.

- Kinezi su sopstvene vesti povukli – rekao je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, svako gleda svoje interese. Dodaje da se države adaptiraju onako kako njima odgovara u tom interesu.

- Sada već imamo jaku debatu unutar Kine da li treba da ostane po strani ili treba sa Rusijom da podeli sudbinu – rekao je Obradović.

On kaže da je ova kineska akcija usmerena ka tome da Rusija bude njihova sirovinska baza iz koje će po povoljnijim uslovima kupovati sve što im treba.

Autor: