AKTUELNO

Komentarišući situaciju u Ukrajini, izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić, rekao je za PINK da se tamo vodi jedan brutalan rat, gde se troše velike količine municije, kao nikada pre.

- To samo govori u prilog tome da zapad prazni svoja skladišta, i to jeste istina. Čak je jučerašnja vest bila da Amerika otvara logistički centar u Poljskoj, kako bi mogla menjati artiljerijske cevi - rekao je Lunić.

Kako kaže, samo taj podatak nam govori koliko se mnogo ispaljuje granata sa obe stane.

Reditelj Ljubiša Ristić, rekao je da je u Ukrajini temperatura već ispod nule, kao i da je situacija vrlo dramatična. Dodaje da je tamo borba "mašinama na daljinu".

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da trgovinski rat traje već veoma dugo, još u vreme Trampove administracije su počele da se uvode mnoge protekcionističke mere.

- Mi imamo rezerve nafte i gasa i do daljnjeg je sigurno ono što će se događati, a to je da će se uvoditi sve veče restrikcije prema evropskim zemljama koje će morati da kupuju gas od SAD - rekao je Ristić.

Kako kaže, smatra da se tu ne radi o limitiranju cene ruske nafte i gasa, već se, dodaje, radi o limitiranju cena ovih koji su na zapadu imaju naftu i gas i prodaju ga svojim zemljama po cenama koje kriza diktira.

Foto: TV Pink Printscreen

- Norveška će, na primer, doći u situaciju da mora da da, na način koji ovi što kupuju odrede. Sa druge strane pravi faktori koji utiču na ovu situaciju jesu proizvođači tečnog gasa u Americi - rekao je Ristić.

Kako kaže, oni koji kupuju naftu u Aziji, kupuju po posebnom sporazumu sa Rusijom, jeftiniju i naftu i gas.

Ističe da je to ono što je zanimljivo u celoj ovoj situaciji.

Foto: TV Pink Printscreen

Lunić je rekao da je uvek u istoriji bilo to da su velike sile manipulisale cenom energenata, dodaje da to nije situacija samo sada.

Autor: