AKTUELNO

Postoji više načina lečenja diskus hernije, rekao je za PINK Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic.

Jovićević je rekao da je vrat izloženiji i ima nežnije strukture nego ostatak kičmenog stuba. Dodaje da je terapija zahtevnija što se tiče pokreta, kao i da je složenija, jer su pokreti i položaj glave, kao i pokreti ruku, zavisni od vrata.

Položaj glave u toku dana i noći nosi jedno fizičko opterećenje na vratni deo kičme. Strukture se opterećuju na način na koji vrat, kao nežnija struktura, teže trpi – rekao je Jovićević.

Kako kaže, promene koje nastaju zbog opterećenja na diskuse, donose određene tegobe.

Foto: TV Pink Printscreen

Diskusi su kao i u preostalom delu kičmenog stuba, prisutni i u ovom, i uloga im je da omoguće bolju pokretljivst, kao i da štite korenove nerava. Bilo koja promena ili pritisak u toj zoni, koja nastaje kao posledica sitnijeg ili krupnijeg oštećenja diskusa, može ugroziti određenu funckiju, odnosno proizvesti određene simptome – rekao je Jovićević.

Kako kaže, neki od prvih simptoma mogu biti lokalni bol, zatim ukočenje mišića i ograničenje pokretljivosti.

Osoba počinje da izbegava određeni položaj i tako ulazimo u priču gubitka pokreta i normalne funckije tkiva – rekao je Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da nekada zbog dugotrajnih loših položaja dolazi do situacije, zato što je oslabljena sturktura, samo jednim pokretomo može doći do pucanja diskusa u vratnom delu kičme.

Diskus hernija češće provocira da dođe do pritiska na koren nerva – rekao je Jovićević.

Jovićević je rekao da magnetna rezonanca tačno dijagostikuje stepen i lokalizaciju diskus hernije, pa zatim, dodaje, možemo odrediti i terapiju.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je najbitnije odrediti da li je pacijent više za operativno ili za konzervativno lečenje.

Kako kaže, kada je vrat u pitanju, konzervativno lečenje je mnogo prihvatljviije, jer, ističe, retko je stanje takvo da mora da se upotrebi baš operativno.

Autor:

#Diskus hernija

#Dragan Jovićević

#West medic