AKTUELNO

Amerikanac koji se iskrao iz kuće da bi se borio u ratu u Ukrajini je poginuo!

Skajler Greg Džejms, 23-godišnji Amerikanac koji se kao dobrovoljac pridružio ratu u Ukrajini je poginuo. Skajler je otišao u Ukrajinu u aprilu kada je video civilni automobil kog je pregazio tenk.

Da bi to uradio, iskrao se iz kuće svog oca, Stiva, koji je bio protiv njegovog odlaska. Mladi Amerikanac je ubijen, prenosi The Daily Beast, na severoistoku Ukrajine pod artiljerijskom vatrom u poslednjoj nedelji oktobra.

"Imao sam priliku da odem i morao sam to da uradim. Mogao sam da pomognem na humanitaran način, ali sam bio toliko ljut zbog ruske invazije", rekao je Skajler Džejms američkom portalu tokom njihovog razgovora.

Taj intervju je obavljen u bolnici gde se oporavljao od zadobijenih povreda. U junu je eksploziv pogodio stanicu Međunarodne legije u blizini Harkova gde je služio Skajler, a 14 fragmenata mu je prodrlo u desno stopalo, desnu ruku i rame. Uprkos povredama, bio je uporan u povratku na front.

"Posao nije završen", prokomentarisao je on.

Po dolasku u Ukrajinu iz grada Orkas Ajlend u državi Vašington, gde je živeo sa ocem Stivom, mladić bez vojnog iskustva odmah je primljen u Legiju, a svoju obuku je opisao kao kratku i haotičnu. Postao je puškomitraljezac, a porodica i prijatelji su ga na Fejsbuku opisali kao hrabrog mladića dobrog srca.

Tokom poslednje prepiske sa ocem, Skajler mu je poslao fotografije žene kojoj je pomogao da se poveže sa njenim ćerkama preko internet veze Starlink. Bio je izuzetno ponosan na to.

"Biću iskren i reći da sam prvih nekoliko dana bio ispunjen izluđujućim, izluđujućim bolom", rekao je Stiv Džejms, Skajlerov otac. Stiv navodi da je nekoliko puta upozoravao sina da ne ide u Ukrajinu, da mu nikada nije dao dozvolu za to, ali ipak poštuje njegovu odluku.

U junu, Stiv je rekao da Skajler voli roman Ernesta Hemingveja "Za koga zvono zvoni". Knjiga se bavi temom mladog Amerikanca koji se uključuje u građanski rat u Španiji i teško je ranjen nakon što je kao gerilac digao u vazduh most.

"Knjigu nisam pročitao decenijama, ali možda je vreme da je pogledam ponovo da vidim šta znači 'Za koga zvono zvoni'. Znate, Skajler je uvek želeo da da sve od sebe, a ako je poginuo, onda je želeo da to bude primer i da živi svoj život u potpunosti", komentariše za Dejli Bist Stiv Skajler, otac poginulog američkog dobrovoljca.

Autor: