AKTUELNO

Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je za Dnevnik televizije Pink da je Vojska Srbije postupajući po naređenju vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića pratila dešavanja na nebu, i oborila letelicu koja je došla iz pravca Kosova i Metohije.

- Vojska Srbije je zaštitila nebo, postupila u skladu sa zakonom. Letelica je došla iz pravca Jarinja - rekao je ministar.

Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji, preciznosti i odluci da štiti nebo, građani mogu da znaju da štitimo Srbiju, dodao je Vučević.

- Istraga je pred nama, utvrdiće se tačna vrsta drona, i sve ono što ćemo iz toga zaključiti kuda nas tragovi i putevi vode. Tako ćemo saznati sve što nas interesuje, i imaćemo jasniju sliku - rekao je on.

Foto: RED TV Printscreen

Nije dolazilo do upotrebe protiv avionskih mitraljeza i oružja, već korišćenjem najmodernijim elektronskim uređajima, dodao je ministar.

- To pokazuje da ne zveckamo oružjem, ne pretimo, i ne napadamo. nemojte izazivati Srbiju, poštujte je, idemo za pregovarački sto da razgovaramo, kompromisno, i vodimo razgovore. Srbija nije džak za udaranje. Vojska Srbije je sposobna da brani svoju zemlju - napomenuo je Vučević.

- Mi naše dronove nismo slali na tuđe teritorije, nekih drugih vojska i administracija... Po meni nema dileme, očigledno testiranje odlučnosti i obučenosti, kao i opremljenosti Vojske Srbije. Nemojte nas podcenjivati, poslušajte šta predsednik Republike Srbije kaže. Vratimo se za pregovarački sto - kaže Vučević.

Kako je Vučević dodao, Srbija je spremna na svaku vrstu provokacije. Dodao je i da će imati adekvatan odgovor na sve izazove, prepreke, uznemiravanja i izazivanja naše države.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ponavljam, ne ratuje nam se, ne igra nam se igara. Želimo da se razgovara, mi smo za dijalog, za smirivanje tenzija, ne za eskalaciju. To ne znači da nismo sposobni, da se plašimo i ostalo - dodao je Vučević.

U toku je potraga za oborenom letelicom i očekuje se da će do zore biti pronađena.

Dron je oboren u širem rejonu Kopaonika.

U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata.

Autor: