AKTUELNO

Putovanje predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan imaće ozbiljne posledice po Sjedinjene Države, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Pnom Penu.

- Naravno, prinuđeni smo da na ovo oštro odgovorimo. Ova vulgarna komedija će sigurno rezultirati ozbiljnim posledicama po Sjedinjene Države, za koje Vašington snosi punu odgovornost - rekao je Vang Ji .

Kako je primetio kineski diplomata, Peking je skrenuo pažnju na blagovremeno saopštenje koje je tim povodom objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova , kritikujući postupke Sjedinjenih Država.

- Ishitrena poseta Nensi Pelosi Tajvanu bila je ozbiljno kršenje principa "jedne Kine" i bilateralnih sporazuma između SAD i Kine - rekao je Vang Ji.

SAD i zapadne zemlje neće stići nigde u manipulaciji pitanjem Tajvana.

- Niko, nikakva politička snaga, ne može da odvoji Tajvan od Kine - rezimirao je kineski ministar spoljnih poslova .

Američka administracija, koju je kineski predsednik Si Đinping upozorio da „igranje vatrom rizikuje da se opeče“, uverila je Peking u svoju privrženost politici „jedne Kine“, ali se ogradila od posete, rekavši da Pelosi sama donosi odluke.

Kao rezultat toga, poseta je postala podsticaj za novu rundu napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Kina namerava da preduzme odlučne i oštre mere, a da će Amerika snositi ozbiljne posledice.

Autor: