AKTUELNO

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u četvrtak je posetu predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu nazvao "maničnim, neodgovornim i visoko iracionalnim" potezom, objavila je državna televizija CCTV.

Vang je na sastanku ministara spoljnih poslova država ASEAN-a u Pnom Penu u Kambodži rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da spreči krizu, ali je naglasio da nikada neće dopustiti da joj se povrede nacionalni interesi.

Kineske sadašnje i buduće mere su nužne i obrambene protivmere koje su pažljivo razmotrene i procenjene i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu s međunarodnim i domaćim zakonom, rekao je Vang a preneo CCTV.

Brodovi kineske mornarice i vojni avioni nakratko su prešli liniju "razgraničavanja" u Tajvanskom moreuzu u četvrtak ujutro, rekao je Rojtersu tajvanski izvor.

Oko 10 brodova kineske mornarice prešlo je liniju i ostalo u tom području od srrede uveče do četvrtka u podne, a više kineskih vojnih aviona nakratko je prešlo crtu u četvrtak ujutro, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Tajvan je razmestio raketne sisteme za praćenje aktivnosti kineske avijacije u blizini centralne linije, a brodovi tajvanske mornarice ostali su blizu linije kako bi pratili aktivnost kineske mornarice, rekao je zvaničnik.

U međuvremenu, Jugoistočni azijski regionalni blok ASEAN upozorio je u četvrtak da bi napetosti među velikim silama oko Tajvana mogle da izazovu "pogrešne procene, ozbiljnu konfrontaciju, otvorene sukobe i nepredvidive posledice".

Savez država jugoistočne Azije pozvao je sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost od provokativnih akcija.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu izazvala je bes u Kini koja je odgovorila vojnim vežbama i drugim aktivnostima na tom području.

Autor: