AKTUELNO

Kineski projektili sa bojevom municijom prvi put preleteti su ostrvo Tajvan, a snage Narodne oslobodilačke armije ušle su u područje u krugu od 12 nautičkih milja od ostrva i opkolile ostrvo, praktično, u potpunosti.

Vežbe sa živom paljbom u šest velikih pomorskih oblasti i njihovom vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan koje će trajati najmanje do nedelje u podne, predstavljaju odgovor Pekinga na kratku, ali nenajavljenu, provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi (82) Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Posle prve posete jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine kineske vlasti poručile su da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom". Kina je pokrenula višednevne vojne vežbe mornarice, vazduhoplovnih snaga i drugih jedinica u šest zona Tajvana u krugu od oko 20 kilometara od autonomnog kineskog ostrva. Istovremeno, američka mornarica sa svojim nosačem aviona "Ronald Regan" juče je u okviru "svojih normalnih operacija" delovala u Filipinskom moru, istočno od Tajvana.

Kineska vojska je izvela "precizne raketne udare" u Tajvanskom moreuzu i vodama kod istočne obale Tajvana. Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da se radi o projektilima dugog dometa i da je izvela više lansiranja konvencionalnih raketa u tri različite oblasti u vodama istočno od Tajvana. Rakete su lansirane ka severu, istoku i jugu:

- Sve rakete precizno su pogodile cilj - navodi se u saopštenju vojske.

Foto V.N.
Vojne operacije su, kako se navodi, pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti za nezavisnost Tajvana". Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Ministarstvo odbrane Tajvana, s druge strane, tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa "dongfeng" u vode u blizini severne, južne i istočne obale ostrva. Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Kina ugrozila bezbednost Tajvana i pozvalo zemlje da podrže ostrvo. Istovremeno, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza:

- Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini "srednje linije". Brodovi su u blizini "srednje linije" da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga - rekao je izvor za koji agencija Rojters navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima tog izvora, nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo "srednju liniju" Tajvanskog moreuza.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u međuvremenu je kritikovao posetu Nensi Pelosi Tajvanu kao "maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu" akciju SAD. Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi. On je dodao da su "trenutne i buduće mere Kine neophodne", kao i blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procena".

Autor: