AKTUELNO

Muškarac po imenu Ahamd Masud čiji se snimak juče popodne izenada pojavio na društvenim mrežama kako upada u helikopter, sa telohraniteljima i saradnicima pre nego što će odleteti u dolinu Panšir odakle će pozvati sva plemena i preostalu vojsku da mu se pridruže u "Drugom ustanku" protiv talibana. Sad su isplivali novi detalji, pre svega to gde je nastao snimak.

Verovalo se juče, da je snimak nastao na nekoj tajnoj lokaciji, ali ne. Snimak je nastao u nedelju na aerodromu Kabul, gde je Ahmad Masu junior dok su politički saobrci, ali bogami i ratni njegovog oca Ahamada šah Masuda zvanog "Lav od Panšira" predali vlast Talibanima, on je odlučio da napusti grad i odleti prvo na nepoznatu lokaciju, a onda i u dolinu Panšir.

Neki će postaviti pitanje zašto baš dolina Panšir. Odgovor je jednostavan što je ta teritorija jedina u čitavom avganistanu gde talibanska patika, sandala ili bosa noga nije kročila. Ne sad nego onomad i devedesetih godina prošlog veka. Talibani su se tad, kao i sovjetski vojnici u četiri ofanzive proveli kao bosi po trnju kad su hteli da upadnu i uzmu tu teritoriju. Tadžici su im pripredili toplu dobrodošlicu.

Za to vreme izgleda da se proglas Tadžika i Masuda juniora koji je bio tek dečak pred pubertetom kad su mu bombaši samoubice ubili oca, ozbiljno shvaćen, pa je se krik slobode iz doline Panšir preneo svuda.

Na snimcima koji su se pojavili vidi se da je poziv ozbiljno shvaćen i da se nisu baš svi avganistanski vojnici predali tek tako olako. Ostali su skirveni, a sad su se sa sve oklopnim vozilima, MRAP-ovima i hamvijima pojavili u dolini.

Inače Masud junior za razliku od njegovog oca, koji je bio naturščik vojni i prirodni lider i taktičar, sin je završio vojne škole. Sigunro je da će on biti lider nove vojne snage u ratu sa Talibanima, a da li će biti kao otac.... teško je reći.

Kako izgleda prvo će izvesno vreme nova Severna alijansa da se reorganizuje, naoruža i opremi, a onda tek krenuti u neke operacije. Da li će Talibani to da preduprede i napadnu poslednje slobodno uporište ostaje da se vidi.

Masud je rođen 10. jula 1989. godine i avganistanski je političar.

Nakon što je završio srednju školu u Tadžikistanu, Masud je proveo godinu dana na vojnom kursu na Kraljevskoj vojnoj akademiji. Godine 2012. započeo je osnovne studije ratnih studija na Kraljevskom koledžu u Londonu gde je 2015. godine diplomirao. Magistrirao je međunarodnu politiku na Univerziteta u Londonu.

Nakon završetka školovanja, on se vraća u Avganistan i postaje direktor Masud fondacije.

Godine 2019., u razgovoru za novinsku agenciju AFP, kritikovao je mirovni sporazum između SAD i talibana.

Danas se na Tviteru pojavio snimak na kome se vidi početak organizovang otpora talibanima i Al Kaidi, a prvu vojnu snagu posle sloma ANA kako je saopšteno predvodiće upravo Ahmad Masud.

Inače dolina Panšir je jedini deo Avganistana u koji džhaistička noga još uvek nije kročila, a iz koje će prema svemu sudeći krenuti duh otpora da se slomi Islamski emirat Avganistan, koji je juče proglašen u Kabulu posle munjevitog sloma Avganistanske nacionalne armije.

Autor: