AKTUELNO

Zbog panike koja je izbila zbog širenja korona virusa i informacija o načinima zaštite Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odgovorila je na mitove o virusu i magična rešenja. Dok stručnjaci rade na edukaciji stanovništva na društvenim mrežama se pojavio popularan video-klip koji je u suprotnosti sa apelima Svetske zdravstvene organizacije. Problem je što je među gledanijima.

Viralni video-klip na Tviteru kao zamenu za hiruršku masku predlaže komad ubrusa, heftalicu i dve gumice.

Imitacija maske i popularni video su posledica skoka njene cene ili nemogućnosti da se nabavi. Kako prenosi Rojters, maske su na tržištu pre pojave virusa koštale cent, sada se u Italiji prodaju po ceni od 10 evra.

I dok postoji opasnost da se ovakvi klipovi shvate ozbiljno Svetska zdravstvena organizacija je reagovala sledećim apelima:

- raspršivanje alkohola ili hlora po telu neće ubiti virus koji je već ušao u telo

- aparat za sušenje ruku ne može da ubije korona virus

- termalni detektori ne mogu da detektuju ljude sa visokom temperaturom

- postoji mali rizik da se virus proširi kroz pakete ili proizovde koji putuju danima ili nedeljama iz zaraženih zona

- nema dokaza da kućni ljubimci mogu da budu zaraženi virusom

- vakcina protiv pneumokoka koje izazivaju upalu pluća je veoma efikasna, ali nažalost ne pomaže kod korona virusa

- nema dokaza da ispiranje nosa rastvorom slane vode pomaže ili sprečava virus

- nema dokaza da beli luk može da pomogne u borbi protiv korona virusa

- antibiotici su delotvorni protiv bakterija, ali ne i protiv virusa

KAKO SE KORISTI MASKA

Između ostalog SZO je objasnila kako i na koji način zaštitna maska treba da se stavi. Kristin Fransis, konsultant za prevenciju i kontrolu infekcija ove organizacije objasnila je proces nanošenja: pre nego što stavite masku na lice, operite ruke alkoholom, sredstvom na bazi alkohola, ili sapunom i vodom.

Zatim, prekrijte maskom usta, nos i bradu i to tako da nema međuprostora između lica i maske. Bitno je i da izbegavate dodirivanje maske tokom upotrebe. Ukoliko do toga dođe, odmah operite ruke. Čim primetite da je maska postala isuviše vlažna, zamenite je novom.

Masku ne smete da koristite više puta. A prilikom skidanja, ne dodirujte prednju stranu maske, nego je odmah bacite u kantu za otpatke, a zatim operite ruke.

Zbog speciffične situacije zaista ne treba da verujete u sve što vidite na internetu. Savete stručnjaka zato jedine treba da prihvatimo kao validne.

#Maska za lice

#koronavirus

'