AKTUELNO

Dajana Spenser, čuvena kao Lejdi Di, da je živa, danas bi slavila 58. rođendan.

Nepunih mesec dana posle svog 19. rođendana Dajana se udala za princa Čarlsa u Katedrali svetog Pavla u Londonu.

Glamurozno venčanje prenosile su televizije širom sveta. Neverovatnih 750 miliona ljudi u 74 zemlje pratilo je televizijski prenos senzacionalne ceremonije, venčanja decenije između Dajane Spenser i Čarlsa, princa od Velsa.

Hiljadama kilometara dalje, bugarska proročica, čuvena baba Vanga, imala je jezivu viziju.

-Ovo će venčanje ubiti devojku - rekla je kratko, a onda joj je pozlilo i pala u nesvest.

Foto: Promo.

Tokom ceremonije venčanja Čarls i Dajana su bili nervozni, zbog čega su oboje pogrešili dok su izgovarali bračne zavete. Mnogi su tada to smatrali lošim znakom i tvrdili da tako započet brak nema svetlu budućnost, i, kako se pokazalo, na žalost,  bili su u pravu, kao i baba Vanga.

-Dve nedelje su se Čarls i Dajana ponašali kao da su začarani. Prvi put otkako radim za princa, nisam morao ujutro da ga budi - svedočio je Čarlov sobar, a onda... poput kule od karata sve je počelo da se urušava.

Lejdi Di je uvek i na svakom koraku bila pod budnim okom javnosti. Fotografije princeze na tržištu tabloida svaki dan rušile su rekorde i vredele su bogatstvo. Pogotovo nakon razvoda od Čarlasa zbog prevara, iščezle ljubavi, nepoštovanja – odnos iz bajke pretvorio se u pravu noćnu moru.

Foto: Tanjug

Princ Čarls je ubrzo nakon venčanja nastavio vezu sa bivšom ljubavi Kamilom Parker, sa kojom se posle Dajanine smrti i oženio. Čarls i Dajana su od 1992. živeli odvojeno, a razveli su se 1996. godine. Tokom razvoda veka Britanci su simpatije najviše gajili prema voljenoj lejsi Di.

Vanga je, uprkos tome što se često gubila, a vizije nije mogla da smesti u tačan vremenski okvir, osetila da će ona i Dajana napustiti ovaj svet gotovo istovremeno.

-Ona će čuti o mojoj smrti, ali ćemo umreti zajedno - zaključila je Vanga, koja je preminula godinu dana pre Dajane.

Dajana je 31. avgusta 1997. godine poginula u saobraćajki. Tradična smrt princeze pogodila je Veliku Britaniju, ali i čitav svet. Iako je zvanično prošlo više od dve decenije, o Lejdi Di se priča više nego ikada a njena životna priča je inspiracija mnogim piscima, kreatorima, istoričarima i javnom svetu.

#Baba Vanga

#Princ Čarls | Charles | Prince of Wales

#Princeza Dajana

'