AKTUELNO

Meksička vlada je saopštila danas da ne brani predsednika Venecuele Madura nakon što su SAD i neke države Evrope i Latinske Amerike priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za legitimnog prelaznog predsednika Venecuele.

- Mi ne branimo Madura i njegov režim i ne svrstavamo se na bilo koju stranu, svako ima pravo na svoje viđenje, mi želimo da se stvari rešavaju dijalogom - izjavio je ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard za jednu lokalnu televizijsku stanicu, prenosi Rojters.

Veliki broj evropskih država kao i većina država Lima grupe, uključujući Argentinu,Brazil i Kanadu podržava Gvaida kao prelaznog predsednika i poziva na nove izbore u Venecueli.

Meksiko je ranije kritikovao režim Nikolasa Madura, ali su se odnosi poboljšali kada je na vlast u Meksiku došao predsednik levičar, Andres Manuel Lopes Obrador, koji je pozvao Madura na svoju inauguraciju u decembru prošle godine, podseća agencija i navodi da je zvaničan stav vlade Lopesa Obradora politika neutralnosti i neintervencionizma.

#Meksiko

'