AKTUELNO

Vojni ataše Venecuele u Vašingtonu, pukovnik Hoze Luis Silva izjavio je kasno sinoć da više ne priznaje Nikolasa Madura za legitimnog predsednika države i pozvao "braću vojnike" da podrže samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida.

- Ured vojnog atašea više ne priznaje predsednika Nikolasa Madura i smatra ga uzurpatorom. Ured priznaje Huana Gvaida za legitimnog privremenog predsednika - rekao je Silva agenciji Frans pres.

Prema njegovim rečima, taj stav je u skladu sa Ustavom i zakonima Venecuele. Silva, najviši vojni diplomata Venecuele u Vašingtonu, rekao je da je obavestio svoje nadredjene u Karakasu.

"Razgovarao sa svojim nadredjenim i oni znaju da se ne slažem sa ovim što se dešava, sa uzurpacijom vlasti, lošim ophodjenjem prema narodu i situaciji ekstremnog siromaštva u zemlji bogatoj kako u ljudskim tako i u prirodnim resursima", dodao je vojni ataše.

Pukovnik Silva je rekao da je u razgovarao sa Gvaidom i da je spreman da mu se podredi.

- Predsednik Gvaido ima svoj plan rada, a to je okončanje uzurpacije i organizovanje transparentnih i slobodnih izbora - rekao je vojni ataše.

Gvaido, predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, sebe je u sredu na protestu u Karakasu proglasio za privremenog predsednika.

#Venecuela

'