AKTUELNO

Nakon vesti da je Kejt imala operaciju abdomena i da kralj Čarls čeka da i sam ode na hirurški sto.

Sari Ferguson je dijagnostikovan rak kože samo šest meseci nakon što je podvrgnuta operaciji dojke. Dermatolozi su joj uklonili mladež sa tela i poslali ga na testove, koji su se vratili i potvrdili da ima maligni melanom, koji je najteži oblik raka kože.

64-godišnjakinja je pogođena šokantnim vestima samo nekoliko meseci nakon što je lečena od raka dojke. Rečeno je da je „dobre volje“, ali „u nevolji“ nakon što joj je druga dijagnoza raka u šest meseci postavljena. Portparol Sare, vojvotkinje od Jorka, rekao je:

Foto: Tanjug AP/Kin Cheung

- Nakon njene dijagnoze ranog oblika raka dojke ovog leta, Sari, vojvotkinji od Jorka, sada je dijagnostikovan maligni melanom. Njen dermatolog je tražio da se nekoliko mladeža ukloni i analizira u isto vreme dok je vojvotkinja bila podvrgnuta rekonstruktivnoj operaciji nakon mastektomije, a jedan od njih je identifikovan kao kancerogeni. Ona je podvrgnuta daljim istragama kako bi se osiguralo da je ovo uhvaćeno u ranim fazama. Jasno je da je još jedna dijagnoza tako brzo nakon lečenja raka dojke bila uznemirujuća, ali vojvotkinja je i dalje dobre volje. Vojvotkinja želi da se zahvali celom medicinskom timu koji ju je podržao, a posebno svom dermatologu čija je budnost osigurala da je bolest otkrivena kada je bila. Ona veruje da njeno iskustvo naglašava važnost provere veličine, oblika, boje i teksture i pojave novih mladeža koji mogu biti znak melanoma.

Foto: Tanjug AP/Kin Cheung

Vojvotkinju leči dr Endrju Fernes, konsultant medicinski onkolog u bolnici Rojal Marsden u Londonu, Ketrin Borisevič, konsultant dermatolog u bolnici Kralj Edvard VII u Londonu, a oporavlja se na klinici MEJRLAJF u Austriji. Vojvotkinjina starija ćerka NJ.KV princeza Beatris pokrovitelj je Britanske fondacije za kožu i radila je sa pacijentima sa rakom kože. Još u junu, predstavnici vojvotkinje od Jorka rekli su Miroru da iskustvo kraljevske porodice "podvlači važnost redovnog skrininga" nakon "uspešne" operacije u bolnici Kralj Edvard VII u Merilebonu u centralnom Londonu.

Baka troje dece provela je nekoliko dana u londonskoj bolnici i ispričala je „ogromnu zahvalnost“ medicinskom osoblju. Portparol vojvotkinje je tada rekao Miroru: „Sari, vojvotkinji od Jorka je nedavno dijagnostikovan rani oblik raka dojke otkriven na rutinskom mamografskom pregledu. Savetovano joj je da mora da se podvrgne operaciji koja je uspešno obavljena.

Autor: Pink.rs