AKTUELNO

Kralj je nakon vesti da ima rak, nastavio da obavlja neke dužnosti, ali je izbegavao da se pojavljuje u javnosti i lično sastaje sa državnicima!

Kralj Čarls Treći doržao je u sredu prvi uživo sastanak sa britankim premijerom Rišijem Sunakom, nakon što je Bakingemska palata krajem januara saopštila da monarh noluje od raka.

Čarls je sve vreme bio lepo raspoložen.

"Veoma je lepo videti vas", rekao je premijer kralju.

Pre sastanka sa premiejrom, kralj je juče održao sastanak sa članovima Tajnog saveta.

Kralj je nakon vesti da ima rak, nastavio da obavlja neke dužnosti, ali je izbegavao da se pojavljuje u javnosti i lično sastaje sa državnicima.

Pre ovog sastanka, Sunak i kralj su svoje nedeljene audijencije obavljali virtuelno.

Kralj se tokom sastanka zahvalio svima na podršci koju je dobio tokom lečenja.

Bakingemska palata saopštila je u ponedeljak da je kralju Čarlsu dijagnostikovan "jedan tip kancera", koji je otkriven dok je britanski monarh bio na lečenju zbog uvećane prostate prošlog meseca.

Foto: Tanjug AP

Tip raka nije otkriven, a dan nakon dijagnoze, kralj je napustio rezidenciju Klarens sa suprugom Kamilom, helikopterom je stigao u Bakingemsku palatu, a zatim poleteo u pravcu Sandringema u Norfolku, kraljevske rezidencije severozapadno od Londona.

Još nije poznato o kom tipu raka je reč, ali je kralj započeo "redovne tretmane", navodi se u saopštenju.

Kralj se povukao sa svih javnih dužnosti dok je na lečenju, saopštila je palata. Viši članovi kraljevske porodice, uključujući kraljicu i princa od Velsa, preuzeće neke od njegovih dužnosti.