AKTUELNO

BiH u 2018. godinu ulazi bez usvojenog budžeta, a resorni ministar Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je pripremljena Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal naredne godine.

Ovaj medij konstatuje da to što BiH u 2018. ulazi bez budžeta, svojevrsna je najava politički burne, izborne godine u kojoj, prema nekim ocenama, neće nedostajati kriza i ucena između koalicionih partnera, posebno na relaciji SDA-SBB-HDZ, odnosno Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović.

S obzirom na to da, kako se navodi, nastavak prošlonedeljne sednice Predstavničkog doma, koja je prekinuta pre nego su poslanici stigli do budžeta nije zakazan, poslanici iz SDA pokušali su danas da traže sazivanje hitne sednice.

Predsedavajuća Bojana Krišto (HDZ) odgovorila je Klubu poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH da nema razloga za hitnost, te da će se o budžetu raspravljati 17. januara.

I poslanici SNSD se slažu da je zahtev SDA za sednicom do kraja godine bio nerealan.

- Nije realno da se bilo šta održi na tu temu, jer iako se najavljuje sednica, ona se mora najaviti u dovoljnom roku. Sve u svemu mnogo vike, a ta vika je mogla biti izbegnuta da su se stvari planirale na vreme, dakle, žao mi je, šansa je propuštena - istakla je Dušaka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

U medijima se spekuliše da je situacija sa traženjem, odnosno odbijanjem hitne sjednice, zapravo rezultat odnosa HDZ-a i SDA.

Kako bilo, amandmani na budžet uveliko se pripremaju, a iz Republike Srpske poručuju da je najvažnije da se ne povećava budžetski okvir za institucije BiH.

- Verovatno ćemo glasati i za budžet BiH zato što je to se poklapa sa našim ciljevima, a to je da se budžetski okvir ne povećava. Mi smo doživeli krah u trenutku kada smo našu fiskalnu nadležnost preneli na nivo BiH - naglasio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

U skladu sa nadležnostima, ministarstvo finansija BiH Bevanda potvrdilo je da je pripremljena odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal i da bi trebalo da se nađe na sednici Saveta ministara u četvrtak.

#Bosna i Hercegovina

#Budžet

'