AKTUELNO

Španska policija juče je uhapsila nekoliko pripadnika crnogorskog škaljarskog klana zbog krijumčarenja narkotika, a profesor doktor Ilija Kajtez kaže kako je Crna Gora zemlja klanova, kao i da naše komšije nemaju snage da se obračunaju sa kriminalcima.

Kajtez dodaje i kako u Crnoj Gori postoji čak 5 kriminalnih organizacija, a ističe i kako najveći problem za bezbednost regiona i Evrope predstavljaju one države u kojima se kriminalci osećaju "kao kod kuće".

Foto: TV Pink Printscreen

Najveći problem za bezebdnost regiona i Evrope predstavljaju one države u kojim se kriminalci osećaju kao kod svoje kuće. Mi imamo sada problem da su sada Crna Gora i takozvana lažna država Kosovo, praktično meta za kriminalce koji već decenijama mogu da šire svoj posao već decenijama i blokiraju institucije. Mi imamo dva jako moćna klana u tako maloj zemlji i da nema nikakvih akcija, to govori da je jedna slaba država koja nema snage i moći da počne da se obračunava sa tim užasno opasnim klanovima. Neki političari iz Crne Gore govore da ima tamo 5 kriminalnih organizacija, to u prevodu znači da je to zemlja klanova - kaže Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Jeremić, glavni i odgovorni urednik portala Embargo, kaže kako je teško poverovati da su škaljacri mogli na ostrvo uneti 4 tone bilo kakvih narkotika, a da za to policija nije znala, s obzirom na to da se radi o ostrvu gde se roba može uneti samo ili iz vazduha ili iz vode.

Foto: Printscreen YouTube/ Policía Nacional

Jeremić dodaje i da je kokain postao, smatra, potreba mnogih stanovinika planete. Govoreći o bezbednosnim službama u Crnoj Gori, Jeremić kaže kako se ponašaju kao u vreme Tita, kada su se problematični momci "izvodili" iz zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Teško je poverovati i unesti na ostrvo 4 tone bilo kakve robe, a da to ne zna policija. Ostrvska zemlja, zna se kako to može da stigne, iz vazduha ili iz vode. Nema drugogo načina. Španija je kompletna zemlja koja živi od turizma, svako se skupi, kokain je postao kao da se koristi hleb, šećer i so. To je postala kao potreba mnogih stanovnika ove planete. Imaju i mnogo sivog novca. Što se tiče same Crne Gore, njihove bezbednosne službe se ponašaju kao u vreme Tita, kada su problematične momke "izvodili" iz zemlje - govori Jeremić.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost kaže kako se po izveštaju španske policije tačno može zaključiti da su uloge jasno bile podeljene, kao i da se radi o čitavoj narko industiriji.

Foto: TV Pink Printscreen

To je čitava jedna narko industrija, jer vi kada pogledate ovaj izveštaj iz Španije vidite da su uloge jasno bile podeljene. Tu su bili čamci za brzo kretanje, imali ste i čitav modus operacija - govori Obradović.