AKTUELNO

U zemljama okruženja sve češće se javljaju zarazne bolesti poreklom iz Azije i Afrike.

Mađarska agencija za bezbednost hrane NEBIH objavila je da je otkrila tragove ptičjeg gripa na jednoj živinarskoj farmi u istočnoj Mađarskoj i da će uništiti 9.000 ćurki kako bi zaštitila obližnje stanovništvo od bolesti koja može biti štetna po ljude.

Na farmi, u gradu Totkomloš u blizini rumunske granice, registrovan je visok nivo virusa tipa H5N8, navodi se u saopštenju NEBIH-a, a prenosi agencija Rojters.

Takođe se navodi da je ptičji grip prvi put izazvao epidemiju u Aziji početkom 2014. godine, da bi se nakon dve godine pojavio u Evropi, i dodaje da je prethodni slučaj ptičjeg gripa u Mađarskoj registrovan u februaru 2015. godine.

Činjenica je da su, u ne tako dalekoj prošlosti, groznica zapadnog Nila, ptičji grip, plavi jezik, kvrgava koža, lajšmanijaza, groznica doline Rift, denga groznica, na ovom regionu smatrane egzotičnim bolestima. Međutim, mnoga od ovih zaraznih obolenja su proteklih godina došla i u naš region, izazivajući strah kod domaćih farmera, ali građana. Do širenja uzročnika i vektora oboljenja na naše prostore došlo je usled klimatskih promena, intenzivnog međunarodnog saobraćaja, migranske krize.

Ako se ne budu sprovodile prerventivne mere u pravcu smanjenja broja prenosnika bolesti, odnosno komaraca, krpelja i drugih insekata, može doći do nekontrolisanog širenja bolesti.

I. P.

'