AKTUELNO

Zdravka Bušić, sestra teroriste Zvonka Bušića, Plenkovićev je kandidat za potpredsednika HDZ-a.

- Ja jesam prepoznatljiva među članovima HDZ-a jer sam u HDZ-u još od 1989. godine. U Hrvatsku sam došla 1990, bila sam u Kancelariji predsednika Tuđmana, vodila sam njegov Kabinet, kasnije sam bila u saboru, u Savetu Evrope, Evropskom parlamentu i sad sam u Ministarstvu spoljnih poslova. Mislim da predstavljam jedan kontinuitet i mirnoću u HDZ-u, jednu kolegijalnost i inkluzivnost - rekla je novinarima Bušić.

Ona je dodala da "nema repove iza sebe, niti jednu ljagu, aferu".

- Uvek se nađu oni koji povezuju stvari, kakve veze ima što sam ja sestra Zvonka Bušića, šta je tu loše. Ja sam član stranke i ponosna na to i ono što radim, čime mogu doprineti, nije me iznenadio poziv predsednika stranke za kandidaturu. Treba težiti da ima više žena u politici - rekla je Bušićeva.

Za zamenika predsednika stranke kandidovaće se Tomo Medved, a za potpredsednike Oleg Butković, Ivan Anušić i Branko Bačić, saznalo se juče. Plenkovićev štab vodiće Damir Krstičević.

Podsetimo, Zvonko Bušić, brat Plenkovićeve kandidatkinje za potpredsednika HDZ, bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Brajana Mareja. Njegova suoruga Džulijen je sa još trojicom muškaraca bila saučesnik u otmici.

Avion je iz Njujorka leteo je za Čikago, a otmičari su posadi i putnicima pretili bombom. Avion nije sleteo u Čikago, nego je pod pretnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su pretili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom.

Naime, njujorški policajac Marej, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u Njujorku.

Zvonko Bušić i Džulijen su osuđeni na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Džulijen je pomilovana 1989. godine, a nen suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo, navodi se u tekstu.

Kolinda Grabar-Kitarović pre dve godine iz prvog reda pratila je promociju knjige "Ko je ubio Zvonka Bušića?", a na snimku se može videti kako se u jednom trenutku srdačno pozdravlja sa Džulijen Bušić, koja je Kolindu podržala i u trci za predsedniak Hrvatske krajem prošle i početkom ove godine.

#Andrej Plenković

#Zdravka Bušić

#hdz

'