AKTUELNO

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Sabina Ćudić, obelodanila je danas fotografije dece vezane za nameštaj i radijatora, za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić. Fotografije su nastale u proteklih godinu dana.

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom - rekla je Ćudić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kao rezultat ove metode, navela, mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma.

- Zavod ni danas nema dovoljan broj stručnih kadrova potrebnih za rad sa štićenicima među kojima je i 47-oro bolesne dece, ta deca, pod sedativima noće s jednom negovateljicom, što ni blizu ne odgovara standardima - rekla je Ćudić, prenela je Fena.

Ona je rekla da je parlament i javnost upoznala sa dešavanjima u Zavodu u Pazariću, nakon što vlada i resorno ministarstvo nisu smenili članove Upravnog i Nadzornog odbora koji su u Zavodu ostali iz prethodnog mandata.

- Ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

Protest građana zbog stanja dece u Zavodu u Pazariću

Nakon što su objavljeni novi uznemirujući materijali i dokazi o zlostavljanju dece, štićenika Zavoda u Pazariću, građani Sarajeva organizovali su protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji. - Vlada već godinama sistematski ugrožava živote i dobrobit štićenika Zavoda u Pazariću. Danas su odbili da na sednici raspravljaju o užasnim uslovima i fizičkom nasilju kojem su maloletni štićenici svakodnevno izloženi. Vreme je za protest - poručili su građani putem Fejsbuka. Tom objavom građani su pozvani na protest.

#Pazarić

#deca

#vezivanje

'