AKTUELNO

One su štićenice Doma za zaštitu dece i omladine.

Zbog odnosa sa devojčicama starim 13 i 14 godina T. P. (27) i V. S. (24) nepravosnažno su osuđeni na po dve godine zatvora. Obojica su znala koliko godina imaju devojčice i da su pod uticajem alkohola, utvrdio je Županijski sud u Zagrebu.

Štićenice Doma za decu i omladinu su 12. oktobra 2015. godine pobegle, iako su im izlasci bili zabranjeni. Dom su napustile oko 19 časova i vratile se tek sutradan.

Vaspitačica je rekla da su se devojčice vratile neuredne, raščupane i razmazane šminke. Delovalo je kao da su se celu noć provodile u nekom noćnom izlasku, a onda su joj priznale da su obe imale seksualne odnose sa mladićima i to bez zaštite.

Naime, nakon što su napustile Dom, spavale su na klupi kad su ih probudili glasovi. Upoznale su trojicu mladića, kupili vino i otišli su stan jednog od njih. Devojke su im rekle koliko imaju godina nakon čega su, kazao je svedok, svi ostali šokirani. Potom su kupili votku i sokove i onda je njih četvoro otišlo u drugi stan.

- Popila sam čašu i po votke, a prijateljica dve. Kad sam se probudila imala sam samo gaćice na sebi. U jednom trenutku me zabolelo "tamo dole"- svedočila je mlađa devojka.

V. S. koji je imao seksualni odnos sa starijom devojčicom, branio se tvrdeći da mu je ona rekla kako je pala sedmi ili osmi razred, pa je po tome zaključio da bi mogla imati 14 ili 15 godina i dodao da nije znao koja je starosna granica ispod koje nije dozvoljeno, po zakonu, imati odnose.

Kod izricanja kazne sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo činjenicu da optuženi nisu imali slične ili bilo kakve ranije prestupe. Međutim, posebno je u obzir uzeta činjenica da su ciljano napili i iskoristili maloletne devojčice, iako su znali da su obe seksualno nezrele.

Č.N.

#Seksualno zlostavljanje

#Silovanje

#devojčice

'