AKTUELNO

Severnu Makedoniju potresa afera "Reket" u koju je uključen i sam državni vrh na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom i njegovim savetnikom Zoranom Bašanovićem.

U reketašku aferu pored kontroverznog uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, upleten je, prema pisanju medija, i sam državni vrh na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom. Kako mediji prenose, u aferu “Reket” umešan je Zoran Bašanović, savetnik premijera Zaeva.

Nezapamćeni skandal privukao je pažnju i stranih zvaničnika, pa su snimak predaje 1,5 miliona evra, koji je objavio italijanski dnevnik "La Verita", komentarisali i brojni evropski funkcioneri.

Na snimku je zabeležen trenutak kada Jordan Kamčev, najbogatiji Makedonac, isplaćuje milion i po evra Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom.

Jovanovsi i Milevski su Kamčeva reketirali s obećanjem da će mu olakšati položaj kod Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, u slučaju "Imperija", za koji je osumnjičen.

Foto: Tanjug

Prvo su tražili osam miliona evra, ali su dobili 1,5.

Na snimku se vidi da su pare spakovane u torbu koju Jovanovski i Milevski iznose iz kuće Kamčeva, koji ga ispraća do vrata, a u poslednjem delu video snimka se prikazuje kako se dvojica osumnjičenih u slučaju "Reket" upućuju ka svom automobilu sa torbom sa parama.

Obećavali mu slobodu

Drugi deo objavljenog materijala se sastoji od audio smimka u kojem navodno razgovaraju Jovanovski i Kamčev, a u razgovoru Jovanovski najavljuje biznismenu da će ga "Vrhovni sud osloboditi (iz kućnog pritvora) do ponedeljka ili najkasnije do utorka". - Specijalno tužilaštvo neće upotrebiti vanredni pravni lek. Neće ništa upotrebiti - navodi Jovanovski, koji je, prema svojim rečima i makedonskim medijima, blizak sa specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom i njenim sinom.

Mediji navode da je snimak u kojem Jovanovski obećava Kačevu da će biti oslobođen iz pritvora napravljen 20. februara, a da je Vrhovni sud Kamčevu ukinuo tu meru obezbeđenja 4. marta.

Nije poznato odakle je italijanski medij dobio snimak koji je objavio, a makedonski državni tužilac Ljubomir Joveski je za Nezavisni vesnik rekao da taj snimak nije izašao iz državnog tužilaštva.

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski i Zoran Milevski zvani Zoki Kičec (Kičevac), od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

Posle objave optužujućeg snima na italijanskom portalu La Verita usledio je niz reakcija evropskih funkcionera.

Među njima je bio i slovenački geopolitičar i pravnik Laris Gaiser koji je objavio na portalu La Verita prvi deo priče o tome kako EU podržava režim u Makedoniji koji reketrira sopstvene građane i u koji je upleten sam vrh makedonske politike.

Foto: Printscreen Facebook/Laris Gaiser

- EU se zalagala za formiranje Specijalnog tužilaštva (sudija Katica Janeva) koje se od početka, ne samo ilegalno mešalo u politiku, već je i reketiralo ljude! Mafijaški sistem radi pod direktnom kontrolom političkog vrha, a koji postavljaju EU i Soroš. Makedonija ima veliki problem na svom evropskom putu, a problem joj je sama Evropska unija! Mogerini, Junker i kompanija su krivi za poniženje cele nacije i podržavanje svega što je protiv normalne vladavine prava, onog istog prava za koje se Brisel tobože glasno zalaže - napisao je analitičar na svom Fejsbuku, najavljujući da će u narednim danima biti objavljeni "šokantni dokumenti".

Gaiser, slovenački politički analitičar ocenuje da Evropska unija, podržavajući promenu režima u Makedoniji, teži ograničenju njenog suvereniteta, ocenjuje

Izrazio je nadu da će ovi dokumenti pomoći Makedoniji da pronađe put ka demokratiji.

Ovo nije prvi put da se Zoran Zaev dovodi u vezu sa korupcijom.

Zaev, socijaldemokrata na vlasti od juna 2017. godine, optužen je da je primio mito od oko 160.000 evra od lokalnog poslovnog čoveka kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

#Makedonija

'