AKTUELNO

Makedonski list "Večer" objavio je da je jedan od aktera afere Reket srpski biznismen Zoran Bašanović, sada angažovan kao savetnik makedonskog premijera Zorana Zeva.

"Večer" tvrdi da ima ekskluzivna saznanja od srpskih organa koji se bave organizovanim kriminalom, posebno finansijskim, da je deo novca koji je iznudio Bojan Jovanovski- Boki 13 preko Bašanovića dospeo i u Srbiju.

- U makedonskoj javnosti već se pisalo o tome da je jedan od reketiranih, koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva u Skoplju, bio i bivši direktor makedonskog Telekoma Zzarko Lukovski - piše Večer i dodaje da je, prema njihovim saznanjima, on pregovarao sa Bojanom Jovanovskim o povlaščenom statusu u istrazi, kao i o izbegavanju posledica na osnovu optužbe Specijalnog tužilaštva, za šta je platio reket od 400.000 evra.

Večer ističe da je u celom tom procesu učestvovao i Bašanović.

- Zoran Bašanović, savetnik Zaeva još od ranije je imao probleme sa kriminalom i u Srbiji, kao i u inostranstvu, te je reč o licu od interesa za srpske organe. Najverovatnije je zbog toga praćen i prisluškivan tokom susreta i razgovora sa mnogim pojedincima iz Makedonije, među kojima i Boki 13, ali i nekima iz vrha politike - navodi skopski list.

"Večer" dodaje da postoje ozbiljna saznanja o kriminalnim aktivnostima Bašanovića u Makedoniji, za koje srpska policija i tužilaštvo, kako se navodi, nemaju ingerencije, iako imaju saznanja.

U slučaju "Reket", koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo, optužen je makedonski estradni šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 za iznudu više od milion evra od biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, rešenje koje bi inače morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva.

U međuvremenu u makedonskoj javnosti pojavila su se imena više makedonskih biznismena, koji smatraju da je Specijalno tužilaštvo pokrenuo istrage protiv njih kako bi im bio iznuđen novac u zamenu za odgovarajuće usluge. Makedonski predsednik Stevo Pendarovski izrazio je razočarenje zbog toga što tužilaštvo u Skoplju ne postupa hitno po ovom postupku, te dodao da treba utvrditi i krivičnu i političku odgovornost, ako postoje dokazi o tome.

Italijanski list "La Veritas" je objavio telefonske razgovore između Bokija 13 i biznismena Kamčeva, u kojima se čuje i glas šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, koja se obraća Kamčevu rečima da "ne brine i da će sve biti ok". Makedonski premijer Zaev je izjavio da kriminalne strukture aferom ciljaju na zaustavljanje Severne Makedonije na putu ka NATO i EU, te da neki zloupotrebljavaju i njegovo ime u celom procesu.

#Makedonija

'