AKTUELNO

Afera reket već nedeljama potresa Severnu Makedoniju, a istraga je pokazala da su u nju umešani najviši državni zvaničnici.

Kadica Janeva, šefica Specijalnog tužilaštva, Bojan Jovanovski, javna ličnost poznat kao Boki 13, Zoran Milevski, biznismen, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i sticanje protvipravne materijalne koristi, iznudu od milion i po evra od biznismena Jordana Kamčeva.

Ivo Kotevski, direktor centra za komunikacije stranke VMRO/DPMNE kaže da je novost u ovom procesu ta što je advokatski tim Kadice Janeve uputio žalbu za 30-dnevnog pritvora koju je sud odbacio, tako da ona definitivno ostaje u pritvoru.

- Mi komentarišemo ovu priču onako kako je komentarušu svi ovde u Makedoniji. Ono što vidimo ovde, jeste obistinjavanje svih onih priča koje slušamo prethodnih godina o korumpiranom sistemu, da je vlast u Severnoj Makedoniji u koaliciji sa kriminalom, da su motivi Zorana Zaeva isključivo kriminalni - rekao je Kotevski, i dodao da je sve ono što se radilo u Severnoj Makedoniji bilo izvan zakona.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, ono čemu sada svedočimo je jedna farsa oko sudskog procesa koji se odvija trenutno. Kako on kaže, mi praktično ne znamo šta je sve policija radila prethodna četiri meseca, jer to nije bila istrasga, već pokušaj da se otklone sve veze glavnog uma u ovoj aferi, a to je, kako Kotevski kaže, Zoran Zaev.

Profesor dr Duško Tomić, šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inžinjerski menadžment naveo je da je Više nego očigledno da su bezbednosne službe u situaciji koja je zadesila Severnu Makedoniju bile zatečene.

Foto: TvPink Printscreen

- Bezbednosne službe nisu preventivno rešile stvari, već su se našle u nezavidnoj situaciji. Ovo je jedan nesvakidašnji propust bezbednosnih službi države Severne Makedonije, a posebno je neverovastno da predsednik jedne države nema svoju kontraobaveštajnu zaštitu - reko je Tomić, i dodao da se ovakve stvari dešavaju u potpunoj tajnodsti, te i da smo ovakvih skandala imali u SAD, i drugim moćnim državama.

Kako on kaže, za nas u Srbiji je jako bitno to da li je taj novac na neki način korišćen ovde u nelegalne svrhe, a i u svrhu podrivanja mira i bezbednosti građana. Kako je rekao, ovo je problem koji Makedonija mora sama da procesuira i reši, a mi kao suverena država, smo tu samo kao puki posmatrači.

Profesor dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost dodao je da Zapadu odgovaraju nestabilni sistemi u tranzicionim državama, jer je tada njihova moć traženja, ucena i manupulacije mnogostruko veća.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja mislim da je zaista najvažnije iz ove afere izvesti zaključak šta to od nje žele mentori aktuelne vlasti. Ako mentorima odgovara određena destabilizacija, onda ćemo mi u narednom period osetiti tu vrstu destabilizacija neminovno. Zapadne poilitičke strukture imaju odlićčne mehanizme da destavilizuju stvari, ali i da ih relativno stabilizuju, sve prema potrebma koje imaju - naveo je Kajtez.

On je objasnio da ovde vidimo da je sistem u Severnoj Makedoniji zaista jedan tranzicioni sistem koji ima uske sprege sa orgnaizovanim kriminalom i onim što je politička elita, a kako kaže, sudski proces će biti jedna vrtsa odugovlaćenja, spuštanja tenzija, razvlačenja, sa osnovnom idejom da oni glavni nalogodavci, odsnosno političke elite, ne budu otkriveni.

#Afera

#Zoran Zaev

#severna makedonija

'