AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je sinoć da je primljena poruka građana koji zbog nezadovoljstva radom vlasti u velikom broju nisu izašli na predsedničke izbore i najavio "čistku" funkcionera.

- Poruka je da ima nezadovoljsta funkcionerima centralne i lokalne vlasti. Uzvraćam im da će biti čistke, posle izbora će se desiti promene - rekao je on na skupu predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Steve Pendarovskog u skopskoj opštini Karpoš.

Zaev je rekao da nezadovoljnim simpatizerima i građanima, koji juče nisu izašli na gasaanje, želi da poruči da ne kažnjavaju državu zbog centralne ili loklane vlasti.

- Ovo nije borba za Zaeva, nije borba za SDSM, ovo je borba za otadžbinu. Blizina glasova (predsedničkih kadidata) kaže: 'Vraća se Gruevski, vraća se režim'. To ne želi niko, to ne žele ni glasači VMRO DPMNE - istakakao je Zaev.

U prvom krugu izbora za predsednika Severne Makdonije, koji je održan juče, kaididat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski osvojio je samo 4.528 glasova više od kadidatkine VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove. Pendarovski osvojio 323.892 glasova, što je 96.630 glasova manje nego što je SDSM dobio na lokalnim izborima 2017, dok je sadašni partner DUI tada dobio 89.724 glasova.

Premijer i lider SDSM je istakao da će u drugom krugu preddsedničkih izbora 5. maja predsednički kadidar Stevo Pendarovski pobediti sa 100.000 glasova razlike.

- Hajde 5. maja da izađemo svi i da izaberemo petog makedonskog predsednika. Pet godina da imamo predsednika za čistu peticu - rekao je Zaev i dodao da će Pendarovskom bii potrebni i glasovi kandidata albanske opozicije Blerima Reke, koji je ispao u prvom krugu.

#Makedonija

#Zoran Zaev

'