AKTUELNO

Zapadni Balkan više nije tempirana bomba, već mesto za investiranje, ocenio je u Beču premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je, na skupu posvećenom Severnoj Makedoniji u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja Jugoistošne Evrope (SEEBDN), govor započeo da je njegova zemlja država sa novim imenom, i da ga je menjala zbog pozitivnih stvari, kao što su mogućnosti za normalno povezivanje i sticanje prijateljstva.

- Mi smo jedina zemlja bez otvorenih bilateralnih pitanja. Imamo sada čak i novog prijatelja - Grčku. Posle 27 godina pronašli smo rešenje za naš spor kroz Prespanski sporazum. Kroz taj sporazum postigli dogovor oko jednog problema koji se u istoriji rešavao kroz ratove, a mi smo to kroz dijalog i diplomatiju - objasnio je on.

Zaev ističe da je Prespanskim sporazumom stvorena i drugačija slika o celom Zapadnom Balkanu, koji više nije tempirana bomba, već postao dobro mesto za investiranje.

Izrazio je nadu da će uslediti dalja ulaganja, jer je želja da se investicijama poveća BDP, stvore nova radna mesta, ali i poveća izvoz.

Kroz sporazume sa Grčkom i Bugarskom, rekao je, da je Severna Makedonija sebi otvorila vrata za članstvo u NATO i pregovore sa EU.

#Zapadni Balkan

#Zoran Zaev

'